Skip to main content

Bár még közel sincs vége az allergiaszezonnak, a parlagfűre érzékenyek enyhébb tünetekről számoltak be.                   

A száraz idő ugyanis nem kedvezett a növény kifejlődésének, ám olyan eset is előfordulhat, hogy valakinek "elmúlik" az allergiája.

Többen, akik korábban erős parlagfű-allergiában szenvedtek, idén arról számoltak be lapunknak, hogy az idei évben sokkal enyhébbek voltak a tüneteik, vagy egyenesen teljesen tünetmentes volt a nyár.

Volt, aki tavaly hetekig küzdött orrfolyással, szemgyulladással, idén viszont egy szem gyógyszert sem kellett bevennie.

Nékám Kristóf allergológus a HáziPatika.com-nak elmondta: még közel sincs vége a szezonnak, hiszen az legalább szeptember közepéig tart. Sőt, igazán csak most kezd "durvulni", így még nem lehet kijelenteni, hogy ez a pollenszezon enyhébb volt az előzőeknél. Azt azonban kiemelte: valóban idén később kezdődött a szezon, ráadásul a parlagfűnek nem kedvezett az elmúlt hetek, hónapok időjárása.

"A parlagfű pollenszáma első sorban az időjárástól függ. Az idei meleg és száraz nyár pedig nem kedvezett a növény kifejlődésének, ennek tulajdoníthatók az enyhébb tünetek" - véli a szakértő. Hozzátette: 2007-ben is volt egy olyan nyár, amikor a szárazság visszavetette a parlagfű fejlődését, az allergiások örömére.

Arra a kérdésre, hogy lehetséges-e, hogy az allergia egyik évről a másikra "elmúlik", Nékám Kristóf azt mondta, az érzékenység nem változik ennyi idő alatt, ám az allergia tüneteit rengeteg tényező, például a lelki tényezők is befolyásolják. Így elképzelhető, hogy valakinek nincsenek tünetei egy-két évig. A szakember ennek feltérképezésére örömmel várja azok jelentkezését az Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. e-mail címen, akik hasonlót tapasztaltak, hogy kiderítsék: a pollenkoncentráción kívül melyek azok a tényezők, amelyek az allergia tüneteit befolyásolják.

Forrás: http://www.hazipatika.com/napi_egeszseg/fokuszban_allergiamentes_nyar/cikkek/a_nyari_hoseg_gyozte_le_a_parlagfuvet/20120827135452

TOP 5