Skip to main content

Hatékonyabb, gyorsabb és egyszerűbb lesz a környezeti hatásvizsgálattal és az egységes környezethasználati engedélyezéssel kapcsolatos ügyintézés. Az eljárásról szóló rendelet módosítása összhangban áll azzal a kormányzati szándékkal, amely az ügyfélbarát közigazgatás kiépítését tűzte ki célul.

Megszűnik az előzetes konzultáció és az összekapcsolt eljárás, ezzel a lehetőséggel ugyanis csak kevés ügyfél élt. Változás lesz, hogy a jövőben a felügyelőségek fél évvel az engedély lejárta előtt értesítik az ügyfelet és tájékoztatják arról is, hogy a megújítás érdekében mit kell tennie.

A módosítás egy másik eleme jelentősen csökkenti azoknak az ügyfeleknek a terheit, akik szeretnének betekinteni az iratokba. A zöldhatóságok ugyanis megadják majd az interneten közzétett és bárki által elektronikusan megtekinthető dokumentumok elérési helyét.

Szintén az ügyfelek hatékony tájékoztatását szolgálja majd, hogy a közmeghallgatásról készült hangfelvételt elektronikusan is közzé kell tenni, vagyis az interneten bárki tájékozódhat arról: pontosan mi is hangzott el a közmeghallgatáson. Így a jövőben nem kell személyesen felkeresni az illetékes felügyelőséget, és kikérni a jegyzőkönyvet.

A módosításnak köszönhetően a jövőben kevesebb papíralapú ügyintézésre lesz szükség. A kérelemhez nyolc helyett mindössze két nyomtatott engedélyezési dokumentációt kell benyújtani: egyet a környezetvédelmi hatósághoz, egyet pedig a beruházással érintett települési önkormányzat jegyzőjéhez.

Új eleme a szabályozásnak, hogy amennyiben a környezetvédelmi vagy az egységes környezethasználati engedélyt módosítani kell, úgy az eljárásba már csak azokat a szakhatóságokat kell bevonni, amelyek hatáskörét a tervezett módosítás érinti - áll a Vidékfejlesztési Minisztérium közleményében.

Forrás: http://greenfo.hu/hirek/2012/08/26/gordulekenyebbek-lesznek-a-kornyezetvedelmi-eljarasok

Kép forrása: http://iapps2010.wordpress.com/2011/06/29/whos-coming-to-the-2011-aps-ippc-joint-meeting/

TOP 5