Fenntartható fejlődés gyakorlati szemmel

danone_france___programme_activia.jpgMegváltoztatja Activia és Actimel márkájú joghurtjainak reklámját a francia Danone élelmiszeróriás, miután sikertelenül próbálta elismertetni, hogy fogyasztásuk egészségügyi előnyökkel jár. A Danone Kft. viszont azt állítja: teljesen biztosak az Actimel és az Activia tudományos hátterében, a "fogyasztók milliói világszerte tudják bizonyítani az egészségre ható jótékony hatásokat".

A csoport negyedéves jelentésében csütörtökön közölte: visszavonta az európai élelmiszerbiztonsági hatósághoz (EFSA) beterjesztett kérelmét, hogy a testület igazolja a prémiummárkák egészséget támogató hatásáról szóló állításait. A vállalat úgy véli, hogy az egészséggel és táplálkozással kapcsolatos információkra vonatkozó európai szabályozás nem eléggé világos és átlátható.

A bifido-baktériumokat is tartalmazó Activia terméket korábban úgy reklámozták, hogy megkönnyíti az emésztőrendszer működését, az Actimel joghurtitalról pedig azt hirdették, hogy támogatja a szervezet betegségek elleni védekezőképességét. Az EFSA eddig nem igazolta egyik állítást sem, a cégcsoport Franciaországban már módosította hirdetéseit.

A hatóság idén februárban már kétséget támasztott a Danone közlésével szemben, amely szerint a kisbabáknak szánt termékeiben lévő, "immunofortis" néven ismert összetevő erősíti a csecsemők immunrendszerét. A hatóság azzal érvelt, hogy ez az állítás tudományosan nem bizonyított.

A hírre reagálva Danone Kft. közleményt küldött a hvg.hu-nak, melyben azt írják: a termék reklámjait nem, csupán a beadványait vonta vissza a cég. "A beadványok visszavonása nem az állítások elutasítását jelenti, a reklámokban és kommunikációban nem szükséges semmilyen változást végrehajtani" - hangsúlyozta a társaság. Mint írják, a Danone úgy döntött, hogy visszavonja beadványait, amelyek az EFSA ( Európai Élelmiszerbiztonsági Hivatal) vizsgálata alatt álltak, miután a hatóság bejelentette, hogy egy újabb találkozót szervez 2010. június 1-ére, ahová minden érintett felet elvár, főként a vállalatokat. "A találkozó lehetőséget ad az álláspontok ütköztetésére a témában, míg az EFSA végre tisztázni tudja az elvárásait és az értékelési kritériumait" - olvasható a cég közleményében. "E mostani döntés tökéletes összhangban van a Danone-nak az egészségre és tápanyag-összetételre vonatkozó állítás európai szabályozással kapcsolatos korábbi állásfoglalásával. Ugyanez történt 2009 áprilisában, amikor a 2009. júniusi EFSA találkozó bejelentését követően először kerültek visszavonásra az Activia és Actimel beadványok, majd ezt követően ezek a dossziék újra benyújtásra kerültek" - írják.

A Danone azt állítja: az egészségre és tápanyag-összetételre vonatkozó állítások jóváhagyási eljárása egy teljesen új folyamat mind az EFSA, mind az élelmiszergyártók számára. "Ráadásul az EFSA feltételei a tudományos dossziék engedélyezési folyamatában – melyeket már számos országos hatóság elfogadott – nem adnak kielégítő és alapvető iránymutatást az elvárt tudományos kutatásokra vonatkozóan" - írják, hozzátéve: az EFSA korábbi iránymutatásai, amelyeket 2009 júniusában hozott nyilvánosságra, arra késztettek több vállalatot is, hogy visszavonják beadványaikat, annak érdekében, hogy az új intézkedéseknek megfelelően kerüljenek újra beadásra.

A Danone Kft. közölte: teljes biztonsággal állítja, hogy fogyasztók milliói világszerte tudják bizonyítani az egészségre ható jótékony hatásokat, és a jóllétet, amit a Danone joghurtjai és savanyított tejtermékei okoznak nekik, mindenki egyéni igényéhez igazodva. "Ezen túlmenően teljesen biztosak vagyunk az Actimel és az Activia tudományos hátterében. Mindkettő mögött több éves kutatások állnak, és a legalaposabban tanulmányozott probiotikus termékek közé tartoznak. Hatásukat számos klinikai tanulmányban demonstráltuk, melyeket nemzetközileg elismert tudományos lapokban publikáltunk, hogy felülvizsgálhatók legyenek, ami azt jelenti, hogy pártatlan szakértők is elfogadták az eredményeket" - írják.

Forrás: http://hvg.hu/egeszseg/20100415_danone_joghurt_egeszseg