Skip to main content

Világ legnagyobb pénzintézeteit is elérheti a bankbotrány. A Barclays után hét pénzintézet kerülhet nagy bajba, mert a New York-i főügyész vizsgálatot indít.

New York és Connecticut amerikai szövetségi államok főügyésze hét nagybankot idézett be meghallgatásra a Libor, a globális bankközi kamatláb manipulálásának gyanúja miatt - szivárogtatta ki az AP hírügynökség.
A júliusi és augusztusi idézéseket a Barclays, a Citigroup, a Deutsche Bank, a JP Morgan Chase, a HSBC, a Royal Bank of Scotland és a UBS bank kapta a Financial Times szerint.

Az ügyészek azt szeretnék megvizsgálni, a bankok összejátszottak-e, hogy manipulálják a Libort. A bankközi kamatláb manipulálása kárt okozhatott a hitelfelvevőknek és a befektetőknek.

Az amerikai és a brit pénzügyi felügyeletek már megbüntették a brit Barclayst 453 millió dollárra, miután kiderült, hogy 2005 és 2009 között a bank kereskedői manipulálták a Libort. A Libor - London interbank offered rate - a naponta megállapított londoni bankközi kamatláb, amelyet a kereskedelmi bankok saját nagybani hitelköltségük becslése alapján rögzítenek londoni idő szerint minden kereskedési nap délelőttjén. A Libort használják az amerikai városok és megyék által kibocsátott kötvények kamatlábának meghatározására is.

Forrás: http://www.vg.hu/penzugy/penzugyi-szolgaltatok/a-vilag-legnagyobb-bankjait-is-elerte-a-botrany-383286

Kép: http://www.bloomberg.com/news/2012-07-12/the-worst-banking-scandal-yet-.html

TOP 5