Skip to main content

Időről időre felbukkan sajtóközleményekben egy rejtélyes intézmény, a brüsszeli Monde Selection neve. A cég az élelmiszer-gasztro szegmens szinte minden termékének: röviditalok, sörök, borok, ásványvizek, üdítők, konyhakész ételek, diétás és fogyókúrás készítmények, dohánytermékek minősítését elvégzi.

Hogy áldásos tevékenységet végeznek, az nem kétséges. Az áldásból nekünk is kijut. A soproni sörök például már tizennégy érmet hoztak el a Monde Selectiontől. Ám az 1961-ben alapított brüsszeli minősítő intézetről ex katedra kijelenteni: „célja, hogy felkutassa és hivatalosan elismerje a világ legjobb minőségű termékeit”, sajnos csak marketingfogás.

A Monde Selectionnél ugyanis nem kutatnak semmit. A minősítést bárki kérheti tőlük, amit immáron évről évre 80 országból 3-4000 termékkel meg is tesznek a gyártók, termelők, forgalmazók. Ahhoz hogy Brüsszelben bevizsgáljanak egy terméket csak a borsos minősítési díjat kell befizetni.

Azok, akik ezt leperkálják, szinte biztosak lehetnek abban - hacsak nem silány,netán „közveszélyes” a termékük -, hogy a pénzükért valamilyen érmet, legalábbis egy szépen csillogó bronzot, kapnak majd. Azokat, akik hosszú éveken keresztül rendre befizetik a „nevezési” díjat, külön presztízs-díjjal is elismerik.

Mondhatná valaki ezek után, hogy akkor másról nincs is szó, a Monde Selection-díjakat gyakorlatilag meg lehet vásárolni. De ez ebben a formában nem igaz. A szervezet különböző partner laboratóriumokban, valódi paraméterek mentén tényleg bevizsgáltatja a nevezett termékeket.

A nevezett-befizetett tételek tesztelési időszaka általában decembertől áprilisig tart, majd május-júliusban hozzák nyilvánosságra a listákat, amelyeken az arany-ezüst-bronzérmes termékek szerepelnek. Ugyancsak végeznek szubjektív, azaz érzékszervi vizsgálatokat is.

Azt azonban, hogy az empirikus tapasztalást milyen szempontok szerint osztályozzák, nem tudni, mivel ezek nem nyilvánosak. Az elvárások nem lehetnek túl szigorúak, mert a követelmények 60 százalékos teljesítéséért már jár egy bronzérem.

Az évente több ezer terméket minősítő intézmény sör/víz/üdítő listájáról igyekeztünk kideríteni, hogy a sörökön kívül is neveztek-e magyar termékeket, de az elmúlt években a Szentkirályi Ásványvízen kívül nem találtunk ilyet (borkategóriában viszont nevezett a Bodri Pincészet, a Cezar Winery, az Egri Korona Borház, a Tűzkő Birtok, az Eszterbauer, a Feind és a Fritz pincészet – a szerk.)

A sörök az ásványvizekkel és az üdítőkkel egy kategóriában szerepelnek, a vizsgálatukhoz releváns külsős partnereket, laborokat vonnak be. A regisztrációt négyhónapos tesztelési időszak követi, amikor naponta maximum 25 termék kerül a zsűri elé.

A sör/víz/üdítő kategóriában díjazott több mint 400 termék közel fele sör. Ezek között találunk harmadik világbeli tömeg-lagereket, ismeretlen német söröket és angolszász kézműves termékeket egyaránt. Meglepő, de ebben a kategóriában a legtöbb termék Japánból kerül a minősítők elé. A kiemelt, évek óta folyamatosan minősített termékek listáján szomszédos országokból csak a román Golden Brau, az osztrák Stiegl Goldbräu szerepel, és a mi Sopronink.

Forrás: http://hvg.hu/gasztronomia/20120807_bor_palinka_teszt

Kép: wikipedia.org

TOP 5