Skip to main content

A NASA Lunar Reconnaissance Orbiter szondája végigfényképezte az Apollo-program holdraszállásainak helyszíneit; a nagy felbontású képek választ adnak a több mint 40 éves kérdésre, hogy vajon mi történt a holdraszálló űrhajósok által kitűzött zászlókkal.

Bár a szakértők azt várták, hogy négy évtized alatt porrá omlanak az extrém holdi körülmények között, a hatból öt ma is az eredeti helyén áll. Egyedül a legelső, történelmi holdra szállás zászlaja nincs meg, amiről Buzz Aldrin űrhajós korábban azt mondta, túl közel tűzték ki a landoló modulhoz, és felszálláskor elfújhatta a hajtómű. Az LRO képei most igazolták az űrhajós tippjét.

A többi öt zászló azonban ma is az eredeti helyén áll, 42 éve kibírva az extrém ultraibolya sugárzást, a vákuumot, a nappali és éjszakai hőmérséklet közti, közel 300 fokos különbséget, és az atmoszféra hiánya miatt a felszínt bombázó mikrometeoritokat. Hogy milyen állapotban vannak a zászlók, az nem derül ki a képekről, azok ugyanis csak a zászlók árnyékát mutatják a felszínen, viszont azt a nap más-más szakaszában, eltérő irányokból is, így a tévedés, vagy a zászlók esetleges összetévesztése valami mással kizárt.

A félmilliárd dolláros LRO 2009 júniusában indult, eredetileg egy évesre tervezett missziójára, és a jelenlegi tervek szerint idén szeptemberig eddig sosem létott felbontású felvételeket a Hold felszínéről. A szonda képeiből állt össze az eddigi legrészletesebb térkép a Holdról.

Forrás: http://index.hu/tudomany/2012/07/30/eltunt_egy_amerikai_zaszlo_a_holdrol/

TOP 5