Skip to main content

A Libor bankközi kamatláb botránya kapcsán amerikai ügyészek és európai versenyhatóságok szerint küszöbön áll a meggyanúsított kereskedők őrizetbe vétele - jelenti a Handelsblatt, a német üzleti körök lapja.

A Reuters brit hírügynökség jelentése szerint erről az ügyet ismerő személyek tájékoztatták. Eszerint több washingtoni államügyész rövid idővel ezelőtt kapcsolatot teremtett a gyanúsított személyek jogi képviselőivel, akikkel közölték, hogy a birság kiszabására és a gyanús személyek őrizetbe vételére rövid időn belül, már a következő hetekben sor kerülhet.

Ami a bírságok kiszabását illeti, egy európai informátor azt mondta a Reutersnek, a bankok abban reménykednek, hogy a kormányhatóságok az egyes kereskedőket tartják fő felelősnek a mulasztásokért.

Európában különböző bankok kereskedőiből álló hálózatról van szó, akik részt vettek a Libor és más kamatlábak manipulálásában. A Handelsblatt idézte az amerikai pénzügyminisztériumot is. Véleményük szerint a referencia kamatlábnak számító Libor megállapítása hajlamos a manipulálhatóságra, és veszélyezteti a pénzpiac stabilitását. A bankok ugyanis abban a helyzetben vannak, hogy befolyásolhatják a kamatlábat - olvasható a pénteken nyilvánosságra hozott jelentésben.

Szerző: Világgazdaság Online

Forrás: http://www.vg.hu/penzugy/penzugyi-szolgaltatok/johetnek-az-elso-letartoztatasok-a-bankbotrany-ugyeben-380979

Kép forrása: http://themedstudentblog.blogspot.hu/2012/01/its-not-about-money-but-damn-i-want.html

TOP 5