Skip to main content

Tanya Clarke, dizájner lámpái nem csak furcsán szépek, de jelentésük is van. Hogyan függ össze a környezetvédelem, a lámpákkal?

Tanya Clarke dizájner egyedülálló, kézzel készített csillárokat és lámpákat készít, ezzel mintegy hírül adva a víz és a környezettudatosság fontosságát. Munkái minden kétséget kizáróan egyedülállóak és kreatívak. Kreativitása mellett az emberiességét is bizonyítja, hiszen, a különleges lámpákból befolyó profit egy-egy részét különböző nemes célokra fordítja, például az oktatásra .

Kérlek, mesélj magadról kicsit.

"A kanadai Ottawában nőttem fel egy, a környezetvédelem és a közösség terén politikailag aktív családban. Az iskola befejeztével New Yorkba költöztem. 14 év után most Californiában élek a tengerparton."

Mik befolyásolnak? Van valaki, akire felnézel?

"Az édesapám, aki arra tanított, hogy a víz az élet. A víz összeköt minket. Nélküle nem lennének növények, állatok vagy más ökoszisztémák. Nem lenne a Föld olyan, amilyennek mi ismerjük. A lámpák kísérletek, a funkciók, a művészet és a környezettudatosság ötvözésére, mintegy vizuális emlékeztetőül. A vízre mindenkinek szüksége van. Mondhatni, hogy a lámpák kifejezik jelenlegi környezetemet és neveltetésemet."

A lámpák, amiket készítesz, egyszerűen lenyűgözőek. Hogyan jutott eszedbe ez az ötlet?

"A Venice tengerpartra költözésem után egy évvel kezdtem el megalkotni ezeket a darabokat. Részben, a személyemben történő átalakulásokat reprezentálja, amikor is New York utcáit elhagyva a Csendes-óceán partjára költöztem."

Leírnád az eljárást?

"A munkáim többségénél nagy hangsúlyt fektetek a tárgyak újrahasznosíthatóságára. Ezért egyedi minden darab. Pl. a Los Angeles-i vízhálózati részleg befejezte az ásást a lakhelyemhez közeli lezárt útszakaszon. Hátrahagyták a sárgaréz cső sapkákat, amik most a lámpáim alapjául szolgálnak. Majdnem hetente meglátogatom a helyi szemétlerakót, ahol kiselejtezett csövek, csapok és műszerek után keresgélek. "

Az oldaladon olvastam, hogy minden egyes eladott lámpa árából befolyó összeget az oktatásra és a Föld vízhelyzetének jobbá tételére fordítod. Ez nagyon nemes cselekedet. Mesélj még erről.

"A Polaris Institute (Intézet) - amit apám indított 14 évvel ezelőtt Ottawában - ami a vizek helyzetével foglalkozik. Egy előrelátó csapat, akikkel a kezdetek óta együtt működöm."

Olvastam a honlapodon, hogy édesapád tíz könyvnek is szerzője. Mesélnél róla kicsit?

"Apám több mint tíz könyvet írt, azzal a céllal, hogy megmutassa, hogy a vállalati teljesítmény mögött a kormány áll. Új könyve (Blue Gold), egy nemzetközileg is elismert történet."

Mi volt eddig a legkedvesebb bók, amit a munkád révén kaptál?

"Hogy a munkám engem tükröz. "

Mik a terveid a jövőben?

"A barátaimmal és az engem követő Lisa Gizaraval nemrég megalapítottuk az Alternatív Művészek Szövetségét, ami a Grey Metter nevet kapta. 2011. július 23-án indítottunk egy pop-up galériát, ami a Bomlás és Feltámadás címet viseli."

Forrás: http://noitema.hu/tart/cikk/p/0/138360/1/noi_tema/Vilagito_viz_folyik_egy_oreg_csapbol

Képek forrása: http://label-magazine.com/portfolio/liquid-lights-by-tanya-clarke/

TOP 5