Skip to main content

A robotika világában egy új mérföldkőhöz érkeztünk: a világ legfejlettebb humanoid robotja, Ameca, most először társalgott új barátjával, AZI-val. 

Az eseményt egy videóban mutatták be, amely betekintést nyújtott abba, hogy a mesterséges intelligencia és a robotika milyen messzire jutott az emberi interakciók terén, írja az IFLScience.

hirdetés

Ameca, akit a brit Engineered Arts vállalat fejlesztett ki, híres rendkívül valósághű arckifejezéseiről és kommunikációs képességeiről. A robot nemcsak beszélgetést folytatott AZI-val, hanem arcmozgásaival és mimikájával is reagált társára, ami rendkívül emberi benyomást keltett.

A beszélgetés során a két robot egy viccel kapcsolatban kommunikált egymással, - a vicc Ameca-nak egyáltalán nem tetszett -, ami arra világít rá, hogy a humanoid robotok egyre inkább képesek komplex kommunikációra és önálló gondolkodásra. Bár a párbeszéd előre programozott volt, a bemutató során láthattuk, milyen gyors ütemben fejlődnek ezek a humanoid robotok.

Új korszak hajnalán

Ameca és AZI a robotika új korszakát jelképezik, ahol a gépek már nem csak automatizált feladatokat végeznek el, hanem egyre közelebb kerülnek ahhoz, hogy az emberi érzelmeket és reakciókat is hitelesen utánozzák. A kommunikáció azt is megmutatta, milyen lehetőségek nyílnak a jövőben az ember-robot interakciók terén, legyen szó akár egészségügyi, akár szolgáltatási szektorról.

Az Engineered Arts célja, hogy ezek a robotok egyre jobban integrálódjanak a mindennapi életbe, segítséget nyújtva különböző területeken, mint például az idősgondozás, ügyfélszolgálat vagy akár a tanítás. Ameca és AZI fejlesztése azt mutatja, hogy a mesterséges intelligencia és robotika technológiái egyre inkább képesek az emberi kommunikációt és kapcsolatteremtést is hitelesen utánozni.

Ez a bemutató újabb fontos lépés abban, hogy a humanoid robotok a jövőben sokkal szélesebb körben elterjedjenek, és akár szerves részei legyenek a mindennapi életünknek. A technológia ezen a téren már most is lenyűgöző, de a következő években várhatóan még izgalmasabb fejlődés elé nézünk.

Kapcsolódó anyagok:

Megdöbbentően élethű mimikával készülnek robotok Kínában - Videó!

A nyitókép csak illusztráció, forrás: Photo by RDNE Stock project: pexels

TOP 5