Skip to main content

A kép csak illusztráció (Forrás: Pixabay)

Az utóbbi években egyre inkább megfigyelhető, hogy a hagyományos közösségi platformok – mint a Facebook, Instagram és Tinder – helyett sokan fordulnak speciális, hobbi alapú alkalmazások felé. 

Legyen szó futásról, kerékpározásról vagy főzésről, a felhasználók egyre gyakrabban keresnek közösségeket érdeklődési köreik alapján, írja a The Guardian.

hirdetés

Ezek az alkalmazások, mint a Strava vagy a Goodreads, mára egyfajta új generációs közösségi hálókká váltak.

A Strava, amely eredetileg futók és kerékpárosok számára készült, az egyik legsikeresebb ilyen alkalmazás. A statisztikák szerint 2023-ban világszerte több mint 100 millió aktív felhasználóval rendelkezett, és a növekedés üteme nem lassul. „Az emberek többé nem csak barátokat keresnek az interneten, hanem olyan közösségeket, amelyekben az érdeklődési körük mentén kapcsolódhatnak” – mondja Sarah Lambert, egy digitális marketing szakértő.

Ezek az alkalmazások nem csak a kapcsolódás új módját kínálják, de számos adatot is nyújtanak, amelyek segítik a felhasználók fejlődését is. A Strava például részletes statisztikákat és visszajelzéseket ad a sportolók teljesítményéről, ami motiválhatja őket a jobb eredmények elérésére.

Hasonló tendencia figyelhető meg más hobbi alapú alkalmazásoknál is, mint például a Goodreads, amely könyvmolyok millióit kapcsolja össze, vagy a Duolingo, amely nyelvtanulók számára nyújt közösségi élményt. Ezek a platformok lehetővé teszik, hogy a felhasználók ne csak fejlődjenek az adott területen, hanem közben kapcsolatokat is építsenek.

„A közösségi hálók evolúciója természetes folyamat” – mondja David Matthews, technológiai elemző. „Az emberek már nem elégednek meg az általános közösségi hálókkal, ahol mindenféle tartalom található. Specifikus közösségeket keresnek, amelyek szorosan kapcsolódnak az életstílusukhoz.”

Az új trend mögött részben az áll, hogy a hagyományos közösségi platformok sok felhasználó számára túlzsúfolttá váltak. Az emberek gyakran úgy érzik, hogy ezek az oldalak nem adnak hozzá valódi értéket az életükhöz, míg a hobbi alapú alkalmazások pontosan azt nyújtják, amire szükségük van: értelmes kapcsolatokat és hasznos tartalmat.

Míg a Tinder egykor a kapcsolatteremtés csúcsát jelentette, ma már sokan úgy vélik, hogy az érdeklődési körök mentén való kapcsolódás tartósabb és mélyebb kapcsolatokat eredményezhet. 

Amennyiben tetszett a cikk, illetve más hasonló híreket is szívesen olvasna, itt lájkolhatja Facebook oldalunkat

Kapcsolódó anyagok:

Elkezdődött a digitális hanyatlás kora

Forrás - A nyitókép csak illusztráció, forrás: Martine képe a Pixabay -en.

TOP 5