Skip to main content

A kép csak illusztráció (Forrás: Pixabay)

Az Apophis kisbolygó, amelyet 2004-ben fedeztek fel, ismét a tudósok figyelméne ak középpontjába került, miután új elemzések arra utalnak, hogy a Földdel való ütközés esélye magasabb lehet, mint korábban gondolták.

A 370 méteres átmérőjű kisbolygó először 2029-ben halad el rendkívül közel a Föld mellett, mindössze 31 000 kilométerre. Paul Wiegert csillagász tanulmánya felveti, hogy egy kisebb aszteroida ütközése az Apophisszal módosíthatja a pályáját, ami növelheti a későbbi ütközés kockázatát, írja az IFLScience.

hirdetés

Az Apophis, nevét az egyiptomi mitológia káosz istenéről kapta, és a felfedezése óta folyamatosan nyomon követik a Föld közeli kisbolygók közül, mivel kezdetben az ütközési valószínűsége nagy aggodalmat keltett. A NASA korábbi számításai szerint a 2029-es elhaladás biztonságos lesz, és az Apophis nem csapódik be.

Azonban Paul Wiegert, a kanadai Western Egyetem csillagásza, új tanulmányában arra figyelmeztet, hogy egy apró ütközés, például egy mindössze fél méteres aszteroidával, befolyásolhatja a pályáját. Ez a minimális változás is elegendő lehet ahhoz, hogy Apophis olyan új pályára álljon, amely veszélyt jelenthet a Földre.

A Wiegert-féle tanulmány szerint ennek az eseménynek a valószínűsége 1:2 milliárd, tehát az esélye még mindig nagyon alacsony, de nem elhanyagolható. A kutatók kiemelik, hogy 2027-ben újabb megfigyeléseket fognak végezni, hogy pontosabban megállapítsák az Apophis pályáját és az ütközés valószínűségét.

A NASA és más űrügynökségek továbbra is figyelik a potenciális veszélyt jelentő kisbolygókat, és a bolygóvédelmi stratégiák kidolgozásán dolgoznak. Az Apophis nem csupán az egyik legnagyobb méretű Föld-közeli objektum, de rendkívül közel is fog elhaladni mellettünk, ami kivételes lehetőséget biztosít a kutatóknak a kisbolygók viselkedésének tanulmányozására és a jövőbeli ütközések kockázatának felmérésére.

Ez az eset is rávilágít arra, hogy bár a világűr kockázatai elméletileg alacsonyak, a Föld védelme érdekében folyamatos kutatások és fejlesztések szükségesek. 

Amennyiben tetszett a cikk, illetve más hasonló híreket is szívesen olvasna, itt lájkolhatja Facebook oldalunkat

Kapcsolódó anyagok:

Adott a dátum, mikor csapódhat egy óriásmeteorit a Földbe

Forrás - A nyitókép csak illusztráció, forrás: urikyo33 képe a Pixabay -en.

TOP 5