Skip to main content

A kép csak illusztráció (Forrás: Pixabay)

2024-ben rekordszámú milliomos készül elhagyni az Egyesült Királyságot a Henley Private Wealth Migration Report legfrissebb adatai szerint. 

Az előrejelzések alapján idén nettó 9500 nagy vagyonnal rendelkező magánszemély távozik az országból, ami több mint kétszerese a tavalyi 4200-nak, írja a Portfolio.

hirdetés

Ez az adat az országot a második helyre helyezi a Henley-féle rangsorban Kína mögött, ahol várhatóan 15 200 milliomos távozik 2024-ben.

Az Egyesült Királyság korábban vonzó célpont volt a világ szupergazdagjai számára, az 1950-es évektől kezdve egészen a 2000-es évek elejéig gazdag családok tömegei költöztek ide Európából, Afrikából, Ázsiából és a Közel-Keletről. Azonban az elmúlt évtizedben ez a tendencia megfordult, és egyre több milliomos döntött úgy, hogy elhagyja az országot, miközben egyre kevesebben érkeztek. Különösen a Brexit utáni időszak volt jelentős hatással erre a folyamatra, 2017 és 2023 között összesen 16 500 milliomost veszített az Egyesült Királyság.

Hannah White, az Institute for Government tröszt vezérigazgatója szerint az idei parlamenti választások fgyorsíthatják a folyamatot. A legutóbbi statisztikák szerint ugyanis a balközép Munkáspárt jelentős előnyre tett szert a jobboldali Konzervatív Párttal szemben. A Munkáspárt vállalkozásbarát politikával rukkolt elő, de programjukban szerepelnek olyan elemek is, melyek kifejezetten hátrányosan érinthetik a gazdagokat. Ilyen például az adókedvezmények befagyasztása és új adók kivetése nem brit lakosok számára.

Hannah White rámutatott, hogy a gazdasági és politikai környezet már most is "elősegíti" a milliomos magánszemélyek elvándorlását. Az ingatlanokra kivetett magas illetékek és az adórendszer változásai további ösztönzők lehetnek arra, hogy ezek az emberek máshol keressenek otthont.

Az Egyesült Királyság számára kulcsfontosságú lesz, hogy olyan intézkedéseket hozzon, amelyek visszafordíthatják vagy legalábbis mérsékelhetik ezt a folyamatot, különben hosszú távon jelentős gazdasági veszteségekkel kell szembenéznie.

Amennyiben tetszett a cikk, illetve más hasonló híreket is szívesen olvasna, itt lájkolhatja Facebook oldalunkat

Kapcsolódó anyagok:

Menekülnek a szupergazdagok Norvégiából

Forrás - A nyitókép csak illusztráció, forrás: AiArtista képe a Pixabay -en.

TOP 5