Skip to main content
Norvégia milliárdos vagyonadó

A kép csak illusztráció (Forrás: Pixabay)

Egy újság, a Dagens Naeringsliv kutatása szerint sorra hagyják el a milliárdosok Norvégiát, írja az Index. 

Az ok egyszerű

Az ok egyszerű, a kormány ismét megemelte a 0.4 százalékos vagyonadót, immáron 1.1 százalékra, ez pedig sok szupergazdagot arra késztetett, hogy olyan országokba költözzenek, ahol kedvezőbb az adózás.

hirdetés

A The Guardian szerint a legtöbb milliárdos Svájcba tette át a székhelyét, legalábbis az egyik megszólaltatott szupergazdag, Kjell Inge Rökke erre az országra hivatkozott.

Mint ismeretes, Rökke a leggazdagabb ember Norvégiában, számítások szerint kb. 1,5 milliárd koronát (49,2 milliárd forintot) adózott az államnak 2008 óta.

Ole Gjems-Onstad, a Norvég Üzleti Főiskola professzora kritikával illette az adóemelést, és kiemelte, a skandináv államot elhagyó szupergazdagok vagyona legalább 600 milliárd norvég korona volt.

Kiemelte még azt is, hogy a folyamat hasonlít a brexitre, és bár az ország elhagyásáért a közvélemény a gazdagokat teszi elsősorban felelőssé, a lakosság komoly veszteségként értékeli a tehetős befektetők távozását.

Mindezek dacára a kormány nem tartja rossz döntésnek a vagyonadó megemelését és reményét fejezte ki, hogy a szupergazdagok „idejében“ visszatérnek az országba.

Norvégia gazdag ország

Egyébként 2017-ben még arról írt a sajtó, miszerint a skandináv államnak annyi pénze van, hogy el se tudja költeni...

Amennyiben tetszett a cikk, illetve más hasonló híreket is szívesen olvasna, itt lájkolhatja Facebook oldalunkat

Kapcsolódó anyagok:

Annyi pénze van Norvégiának, hogy ki sem lehet mondani

Forrás - A nyitókép csak illusztrció, forrás: Krzysztof Pałys képe a Pixabay -en.

TOP 5