Skip to main content
székletürítés a szabadban

A kép csak illusztráció (Forrás: Pixabay)

Világszerte 3,5 milliárd ember nem fér hozzá a biztonságosan kezelt szennyvízelvezetési szolgáltatásokhoz, írja a THE WORD BANK.

A világ lakosságának csaknem 8 százaléka gyakorolja nyílt terepen a székletürítést.

hirdetés

A jelentős előrelépések ellenére - 2000 és 2020 között 2,4 milliárd ember jutott hozzá jobb vécékhez vagy latrinákhoz - a higiénia a millenniumi fejlesztési célok közül az egyik legelmaradottabb ma is világszerte. Összegzésképpen elmondható, hogy 1,7 milliárd ember még mindig nem rendelkezik az alapvető szolgáltatásokkal.

Közülük 580 millióan osztoznak más háztartásokkal a "korlátozott" szolgáltatásnak számító, javított higiéniai létesítményeken, 616 millióan pedig "javítatlan" létesítményeket kénytelenek használni.

Az adatok jelentős egyenlőtlenségekről árulkodnak: a még az alapvető szolgáltatásokkal sem rendelkező emberek kétharmada vidéken él, közel felük a szubszaharai Afrikában.

Ugyanakkor a világ tovább urbanizálódik, azaz a városok és kisvárosok egyre nagyobb terhet fognak viselni a rossz higiéniai ellátás miatt. Becslések szerint így a városi lakosok 57 százaléka nem fér hozzá a teljes higiéniai szolgáltatást nyújtó WC-khez, 16 százalékuk pedig az alapvető higiéniai szolgáltatásokhoz, vagyis közel 100 millió városi lakos gyakorolja a nyílt székletürítést az utcákon, tereken, egyéb területeken.

Egészségügyi következmények

A legújabb elemzések azt mutatják, hogy a nyílt székletürítés megszüntetése sok gyermek életét mentheti meg, hisz csökken a betegségek száma, kialakulásának a veszélye, ami igen fontos a gyermekkori kognitív fejlődés szempontjából.

A higiénia hiánya a gazdasági növekedést is hátráltatja

A hiányos higiéniai ellátás egyes országoknak milliárdokba kerül, ami Bangladesben a GDP 6,3 százalékának (2007), Indiában a GDP 6,4 százalékának (2006), Kambodzsában a GDP 7,2 százalékának (2005), Nigerben a GDP 2,4 százalékának (2012) és Pakisztánban a GDP 3,9 százalékának (2006) felel meg. A gazdasági veszteségeket elsősorban a korai halálozások, az egészségügyi ellátás költségei, a kezelésre fordított idő és termelékenység, valamint a higiéniai létesítményekhez való hozzáférés keresésére fordított idő és a termelékenység okozta kiesés okozza.

Környezetszennyezés és erőforrás

A szennyvíz és a háztartási szennyvíziszap nem megfelelő elhelyezéséből és kezeléséből eredő szennyezés a vízkészleteket és az ökoszisztémákat is érinti. Ugyanakkor a fekáliás iszap és a szennyvíz értékes erőforrásokat (víz, tápanyagok, talajjavító, brikett és energia) és gazdasági lehetőségeket nyújthat, különösen a városi területeken és a vízhiányos környezetben.

Amennyiben tetszett a cikk, illetve más hasonló híreket is szívesen olvasna, itt lájkolhatja Facebook oldalunkat

Kapcsolódó anyagok:

Óriási probléma és milliárdos üzlet a vécé

Forrás - A nyitókép csak illusztráció, forrás: Image by Larisa Koshkina from Pixabay

TOP 5