Skip to main content
Omagh rejtélyes hang

A kép csak illusztráció (Forrás: Wikimedia)

Egy észak-írországi város lakói az utóbbi időben igencsak morcossá váltak, hisz egy folyamatos "hümm" zaj miatt nem tudtak aludni éjszaka. 

Senki sem tudja biztosan, honnan jön az irritáló zaj, ezért az önkormányzat hangszakértőket hívott, hogy kivizsgálják a problémát, adott hírt minderről az IFLSIENCE.

hirdetés

Az elmúlt hetekben a Tyrone megyei Omagh környékén széles körben hallották az éjszakai bosszúságot - számol be a BBC News NI. Az emberek a hangot "tartós zúgásként vagy zümmögésként" írták le, amely éjszaka válik hangsúlyosabbá.

Stephen Donnelly, helyi politikus megbízta az önkormányzatot, hogy vizsgálja ki a problémát. Hogy pontosan mi okozza a hangot, az azonban továbbra is rejtély.

"Kezdetben azt hittük, hogy ez csak a délkeleti részre korlátozódik, de ahogy telt az idő, és az emberek elkezdtek velem beszélgetni, világossá vált, hogy ez a város egészét érinti, és fennáll a lehetősége, hogy szezonális jellegű" - mondta Donnelly az RTÉ Morning Ireland című műsorában.

"Lehetséges, hogy az időjárással függ össze, de azt hiszem, ha őszinte akarok lenni, hogy nem tudjuk a tényleges eredetét, és először meg kell próbálnunk megállapítani a tényeket, mielőtt biztosítanánk a megoldást" - tette hozzá.

Az 1970-es évek óta számos alkalommal jelentették a zúgást Európa, Ausztrália és Észak-Amerika egyes részein. Az egyik figyelemre méltó példa 1993-ban kezdődött, amikor az új-mexikói Taosban az emberek rejtélyes, alacsony frekvenciájú zúgásra kezdtek panaszkodni, amelyet szinte vibrációnak éreztek. A kutatók alaposan tanulmányozták az úgynevezett Taos-i zúgást, de még mindig nincs egyetértés a forrását illetően.

Elméletek

Egy csomó elmélet létezik arról, hogy mi állhat a zúgás hátterében, a mechanikus eszközöktől kezdve a fülzúgáson át a tömeges pszichogén betegségekig. Az egyik visszatérő elmélet szerint valami köze lehet a hadsereg által használt nagyon alacsony frekvenciájú rádióhullámokhoz.

Az Omaghban fennálló problémák miatt minden lehetőség felmerült, bár Donnelly hangsúlyozta, hogy semmilyen baljós vagy természetfeletti dolog nem áll a háttérben.

"Nagyra értékelem, hogy amikor egy ilyen történetet rejtély és intrika övez, akkor igen szórakoztató lehet különböző elméletekkel foglalkozni. De amit mindig mondok az embereknek, hogy ne bízzanak az összeesküvés-elméletekben" - majd folytatta.

"Ami egy szórakoztató probléma, annak kétségtelenül lesz egy nagyon unalmas magyarázata idővel. És nincs kétségem afelől, hogy ez is így lesz."

Korábban Pozsonyban vették fel a hangot, amit ide kattintva meg is lehet hallgatni.

Amennyiben tetszett a cikk, illetve más hasonló híreket is szívesen olvasna, itt lájkolhatja Facebook oldalunkat

Kapcsolódó anyagok:

Újból észlelték a titokzatos morajlást

Forrás - A nyitókép csak illusztráció, forrás: By "Balance", Omagh by Kenneth Allen, CC BY-SA 2.0, wikimedia

TOP 5