Skip to main content
legnagyobb napelempark Sun Cable Ausztrália

A kép csak illusztráció (Forrás: Pixabay)

Látványos videó mutatja be a világ legnagyobb napelemparkjának beruházását Ausztráliában.

Ausztráliában egy hatalmas, 17-20 GW közötti csúcsteljesítményű napelempark létesül, amit 36-42 GWh akkumulátor támogat majd.

hirdetés

A megtermelt elektromos áramot nem csak Ausztrália, hanem az 5000 kilométerre északra fekvő Szingapúr is használni fogja. Látványos videó is készült a projektről.

A Sun Cable projektje

A Sun Cable projektje Ausztrália északi részén, Darwintól 800 kilométerre délre, Elliott városának közelében kap helyet – legalábbis ide kerül a hatalmas napelempark. Ehhez egy 120 négyzetkilométeres területet szemeltek ki, ami nagyságrendileg akkora, mint Siófok. Az ország Északi terület nevű régiójának középső sivatagos része rengeteg napsütést kap egész évben - írja a Villanyautósok.hu.

A napelemeket Darwinban fogják legyártani, és a paneleket 2024-ben kezdik majd telepíteni. 17-20 GW közé várják a csúcsteljesítményt és egy 36-42 GWh kapacitásúra tervezett akkumulátoros energiatároló egészíti majd ki a projektet.

Az elektromos áram egy része a 80 ezres Darwint látja majd el, amihez 800 kilométeres nagyfeszültségű egyenáramú átviteli hálózatot építenek ki (HVDC).

Szenzáció a HVDC vezeték

AZ IGAZI SZENZÁCIÓ AZONBAN A DARWINTÓL SZINGAPÚRIG, A CSENDES-ÓCEÁN FENEKÉN FEKTETETT, 4200 KILOMÉTERES HVDC VEZETÉK LESZ, AMELY A KÖZEL 6 MILLIÓS NAGYVÁROS ENERGIASZÜKSÉGLETÉNEK 15 SZÁZALÉKÁT BIZTOSÍTJA MAJD.

Az Australia-Asia PowerLink (AAPowerLink) egy projekt a projektben, és ez jelenti az igazán nagy üzletet. A vállalkozás számításai szerint Ázsia energiaigénye a következő három évtizedben meg fog duplázódni, miközben mindenki ki akarja vezetni a fosszilis energiát.

A PROJEKT TELJES KÖLTSÉGÉT 30 MILLIÁRD AUSZTRÁL DOLLÁRRA BECSÜLIK, AMI NAGYJÁBÓL 7650 MILLIÁRD FORINT.

A tervek szerint Darwint 2026-tól, Szingapúrt pedig 2027-től látják el árammal, a teljes kapacitást pedig 2028-ra érik majd el.

Amennyiben tetszett a cikk, illetve más hasonló híreket is szívesen olvasna, itt lájkolhatja FB oldalunkat

Kapcsolódó anyagok:

Történelmi rekordot ért el a szél- és a napenergia tavaly a világ energiatermelésében

Forrás - A nyitókép csak illusztráció, forrás: pixabay

TOP 5