Skip to main content
szélenergia napenergia rekord termelés

A kép csak illusztráció (Forrás: Pixabay)

 A nap- és szélenergia által megtermelt áram globális részesedése először érte el a 10 százalékos küszöböt 2021-ben, ami komoly mérföldkőnek számított a megújuló energiaforrások világméretű elterjedésében.

Mérföldkőhöz értek tavaly a megújuló energiaforrások.

hirdetés

A nap- és szélenergia részesedése a globális áramtermelésben ugyanis először érte el a 10 százalékot – írja a BBC az Ember kutatása alapján. Emellett 50 olyan ország volt, ahol a 10 százalékot is meghaladta az arány.

Mindezt egy olyan időszakban, amikor a koronavírus-járvány utáni világgazdasági talpra állás következményeként jelentősen nőtt a globális energiaigény. Az áramkereslet például rekord mértékben emelkedett, de még az erősen szennyező szén iránti kereslet is 1985 óta nem látott ütemben bővült.

A KUTATÁS RÁMUTAT, HOGY CSAK A TAVALYI ÁRAMKERESLET-NÖVEKEDÉS OLYAN MÉRTÉKŰ VOLT, MINTHA EGY ÚJ, INDIA MÉRETŰ GAZDASÁGOT ADTAK VOLNA HOZZÁ A GLOBÁLIS ENERGIAPIACHOZ.

Tavaly a megújuló energiaforrások összessége egyébként a globális áramtermelés 38 százalékát adta, ebből hasított ki 10 százalékos szeletet a nap- és szélenergia párosa. Utóbbiak aránya kétszer akkora, mint 2015-ben volt, amikor aláírták a párizsi klímaegyezményt.

 A nap- és szélenergia szerepének legerősebb növekedését Hollandiában, Ausztráliában és Vietnámban mérték. Utóbbi esetében különösen látványos volt a napenergia szerepének bővülése, ugyanis mindössze egy év alatt 300 százalékos volt a növekedés.

Noha vannak olyan országok, mint Dánia, ahol már az áramtermelés több mint 50 százaléka nap- és szélenergiából származik, ennek ellenére az igencsak szennyező szén iránt is jelentősen nőtt a kereslet 2021-ben. A szén áramtermelési részaránya ugyanis 9 százalékkal emelkedett tavaly, amire 1985 óta nem volt példa. A legnagyobb keresletnövekedést itt Kína és India adta.

A kutatók azonban kiemelik, hogy bár a szén iránti kereslet érezhetően megnőtt tavaly, az általános trendek a fosszilis tüzelőanyagok lendületes leépítése felé mutatnak.

OLYAN NAGY GAZDASÁGOK TERVEZNEK UGYANIS 15 ÉVEN BELÜL KARBONSEMLEGES ÁRAMTERMELÉSRE ÁTÁLLNI, MINT AZ EGYESÜLT ÁLLAMOK, AZ EGYESÜLT KIRÁLYSÁG, NÉMETORSZÁG VAGY KANADA.

Az általános klímacél az, hogy a globális felmelegedés mértéke ebben az évszázadban 1,5 Celsius-fok alatt maradjon. Ehhez viszont arra lenne szükség, hogy a nap- és szélenergia részesedése 2030-ig minden évben 20 százalék körüli szinten álljon. Bár a kutatók szerint erre van lehetőség, jól látszik, hogy a klímacélok eléréséhez még javítani kellene az arányokon a megújulók javára.

Amennyiben tetszett a cikk, illetve más hasonló híreket is szívesen olvasna, itt lájkolhatja FB oldalunkat

Kapcsolódó anyagok: 

Bezárult az ózonlyuk az Északi-sark felett

Forrás - A nyitókép csak illusztráció, forrás: Grégory ROOSE képe a Pixabay -en.

TOP 5