Skip to main content

Emrod áramelosztás

Biztonságos, vezeték nélküli energiaátviteli rendszeren dolgozik egy új-zélandi startup a szigetország második legnagyobb áramelosztó vállalkozásával közösen, azt remélve, hogy a kilométereket áthidaló rendszer segítheti az eldugott, nehezen megközelíthető területeken élő lakosság energiaellátását.

Az Emrod nevű startupnak még csak egy prototípus rendszere van, amely pár kilowattot tud átsugározni egyik egységről a másikra, de azt mondják, hogy az ebben alkalmazott megoldásokkal a százszorosára tudják könnyen növelni az energiaátvitelt, és jóval nagyobb távolságot át tudnak hidalni.

Mikrohullámos rendszerük lényegében antennákból és relékből áll, és többek közt olyan frekvenciát is használnak, mint a wifi vagy a bluetooth.

Lézersugarakból álló függöny garantálja az átvitel biztonságát, az átvitel azonnal megszakad, ha egy objektum, mondjuk egy madár, egy drón vagy egy helikopter a lézer útját állja.

Az emrod azt állítja, hogy a megoldásuk esőben, ködben és porban is működik. Nyilván abban az esetben, ha ezek miatt nem szakad meg a lézer útja.

Elméletileg vezetékek elszakadásából fakadó váratlan áramkimaradásra is tudnak majd reagálni vezeték nélküli átvitelt biztosító, teherautóra szerelt áramtovábbító rendszerekkel.

Úgy vélik, a megújuló energiatermelésben is nagy szerepet kaphat a megoldás, mert könnyebb lesz oda juttatni az áramot, ahol a fogyasztóknak szükségük van rá.

New Atlas

Forrás - A nyitókép csak illusztráció, forrás: pixabay

TOP 5