Skip to main content

ENERPAINT 

Az európai városok felében az éves energiafelhasználás mintegy fele az épületek fűtésére és hűtésére megy el.

A szénfelhasználás csökkentésére irányuló erőfeszítések ellenére a fűtés és hűtés 75 százaléka fosszilis fűtőanyagokból származik, és csak 19 százalék megújuló energiákból - olvasható az Európai Unió kutatási és innovációs folyóiratában, a Horizonban.

hirdetés

"Kevés megújuló energiát használnak, és sok energia vész kárba" -

mondta Dmitry Schukin, az egyetem professzora, aki egy olyan hőszabályozó falfestéket fejlesztett ki, amely elnyeli és kibocsátja a hőt a kőépületekben, melegen tartja a szobákat, amikor arra van szükség.

A fő elképzelés az, hogy az öreg házakat ilyen festékekkel újítsák fel. Ha van például egy öreg történelmi épületünk, azt nem rombolhatjuk le, és nem építhetünk helyette újat - hangoztatta a professzor.

Az ENERPAINT nevű projekt keretében kifejlesztett festéket egyfajta szigetelőanyagként használható, hogy növeljék az öreg házak energiahatékonyságát anélkül, hogy óriási összegeket költenének rájuk.

Napközben a festék összegyűjti a radiátorok által és az emberek által kibocsátott hőt, és éjszaka kibocsátja, amikor csökken a hőmérséklet, hiszen kikapcsolják a kazánokat - mondta Schukin.

Nagyon egyszerűen működik a dolog. A festék-és bevonatgyártóknak megvannak a saját termékeik, mi csak egy kis adalékanyagot biztosítunk hozzájuk, amely a festék 5 százalékát teszi ki.

Ezek az adalékanyagok úgynevezett fázisváltó anyagok (PCMs), mint a paraffinok, a sóhidrátok és a zsírsavak, amelyeket egy nanométer méretű védő kapszulába zártak, amely javítja a hőátadást.

A fázisváltó anyagok nagymennyiségű hőenergia tárolására képesek és változtatják állapotukat szilárdról folyékonyra vagy fordítva anélkül, hogy megváltozna hőmérsékletük.

A festékekhez sóhidrátokat használtunk alacsony költségük és nagyon magas térfogatú energiatárolási sűrűségük miatt - magyarázta a professzor.

A felhasznált anyagok az amerikai élelmiszer-és gyógyszerbiztonsági hivatal engedélyével bírnak, de az európai gyógyszerügynökségével még nem - tette hozzá Schukin.

Amennyiben tetszett a cikk, illetve más hasonló híreket is szívesen olvasna, itt lájkolhatja FB oldalunkat

Kapcsolódó anyagok: 

Forrás: MTI - A nyitókép csak illusztráció, forrás: pixabay

TOP 5