Skip to main content

Vezérhangya! Különös kifejezés. A köznyelv általában pejoratív értelemben használja, miszerint, akinél elindul a vezérhangya, bolondos, különös figura, annak zömében „hülyeségek” járnak a fejében. 

Olyan dolgok körül forognak a gondolatai, amelyekre a normális emberek csak legyintenek… nem érdekli őket. Ez az egyik lényeg! De ha valaki másképpen gondolkozik, és ezek a gondolatok rögeszméjévé, szebb szóval hitévé válnak, arra simán rásütik, elindult nála a vezérhangya… A hit, tehát a másik lényeg!

hirdetés

Újkígyóson él Szlyúka László, akinek pontosan úgy alakult az élete, ahogyan kellett. Iskoláinak elvégzése után elhelyezkedett a békéscsabai hűtőházban, élte a fiatalemberek normális életét. Saját házának építését élethelyzetének megváltozása tette szükségessé, ugyanis kezdett megalakulni a Szlyúka család, miután megnősült. Alig voltunk három évvel a rendszer megváltozása után, mindez 1992-ben történt. A saját ház építése, ez volt a feladat, ami másképpen gondolkodóvá tette...

- Világ életemben a természetes dolgok elkötelezett híve voltam, ezért fejembe vettem, hogy a saját házamat vályogból építem fel – vágott bele a Földtégla Gépgyártó és Szolgáltató Bt. történetébe Szlyúka László tulajdonos, műszaki vezető. – Szétnéztem tehát a környéken, hogyan csinálják a vályogot az emberek.

- Nyilván nem úgy csinálták, ahogyan ma Ön. Merre járt, mit tapasztalt?

- Itt Újkígyóson, Szabadkígyóson és Pusztaottlakán is megnéztem, hogyan készítik a vályogtéglákat. Láttam a hagyományos módszert, és láttam azt is, hogy mindenki és minden csupa sár lett, mire a munkával végeztek. Ez engem gondolkodásra készetetett!

- Merre indultak el a gondolatai?

- Teljesen más irányba, arra, ahol nem lesz csupa sár az ember, ha vályogtéglát gyárt.

Az Ön háza, ahol most beszélgetünk, vályogtéglából készült?

- Nem, de azóta is bánom, hogy nem tartottam ki az első gondolat mellett.

- Miért nem tartott ki?

- Mert a bankban húzták a szájukat, amikor azt mondtam, hogy vályogházat akarok építeni! Arra nem adtak volna hitelt! Úgy, hogy a szükség döntött helyettem, de mint mondtam is, nagyon megbántam.

- Tehát megépült a ház, de a vályogkészítés gondolatától nem tudott megszabadulni?

- Így van. Nem hagyott nyugodni a gondolat.

- Mire jutott?

- Arra, hogy meg kellene próbálni ugyanezt a vályogtéglát préseléssel előállítani, úgy összenyomni a földet, hogy tégla legyen belőle.

- És mit csinált az ügy érdekében?

- Először is egy sablont, 20x12x14 cm-es méretekkel. Ebbe lazán beleszórtam a földnedves agyagos földet, és kézi erővel hajtott préssel addig nyomtam, amíg csak bírtam. Ilyen présgépünk volt benn a hűtőházban, ott csináltam az első mintadarabokat.

- Mi következett ezután?

- A kész földtéglákat kitettem szikkadni!

- Honnan tudta, hogy milyen föld kell ahhoz, hogy jó minőségű, szilárd téglák készülhessenek a földből.

- Nem nagyon tudtam, kísérletezgettem. Feketeföldet és agyagot kevertem össze különböző arányokban, és így próbálkozgattam az optimális keverék megtalálásával.

- Az eredeti vályogtéglákba töreket is tesznek. Az Ön téglájába mik kerültek?

- Perlitet, pelyvát illetve tört szalmát is kevertem hozzá. Kerestem az optimális megoldásokat, amikor váratlan segítségem lett a kísérletezésben.

- Hogyan lehetett váratlanul betoppanni a földtégla gyártásába?

- Ez kizárólag a szerencsén múlott. Győrből jött a segítség!

- Hogy kerültek győri segítők Újkígyósra?

Molnár Viktor, a Győri Széchényi István Főiskola anyagtan tanszékének munkatársa volt. Arról, hogy én Újkígyóson földtégla gyártásával próbálkozok, úgy értesült, hogy egy utcaszomszédom Győrbe költözött és tanár úr szomszédja lett. Beszélgettek, és a „szó kihozta". Mivel ő nagyon sokat foglalkozott a főiskolán egészséges építési rendszerekkel, felvette velem a kapcsolatot, most már együtt próbáltuk megtalálni a legjobb megoldást?

- Hogyan zajlott a közös munka? Ki mit csinált?

- Nekem akkor már volt egy saját tervezésű, hidraulikus présgépem, amivel egy téglát lehetett gyártani egyszerre. Ezzel csináltam a mintadarabokat. A tanár úr különböző keverékeket készítetett velem, ezekből kellett a téglákat préselnem. Legalább 40-50 féle keveréket kipróbáltunk.

- Mi lett a próbadarabok sorsa?

- Elvitte magával Győrbe, a saját laboratóriumába, és külön-külön mindegyiket bevizsgálta. Három alapvető tulajdonságot mért: száradás, levegőzés, tartószilárdság. Az optimális anyagkeveréket így, közösen kísérleteztük ki, állítottuk össze.

- Amikor meglett az optimális földkeverék, hogyan lett az abból gyártott földtéglából piacon is értékesíthető termék?

- Két dolognak kellett ehhez teljesülni. Egyrészt a tégla sorozatgyártásának feltételeit kellett megteremteni, másrészt meg kellett találni azokat az embereket, akik ilyen anyagból képzelik el a saját házukat?

- Emberes feladat mind a kettő. A gép kifejlesztése talán az egyszerűbb. Nem jól látom?

- De, valóban, nekem mindenestre ez volt az egyszerűbb. Papíron már korábban is megvolt, de 1995 telén hozzá is kezdtem a sorozatgyártó gép elkészítéséhez, készen is lett az első mintadarab.

- Mi volt a lényege? Hogy alakították ki a sorozatgyártó gépet?

- A téglakészítésnek alapvetően három jól elkülöníthető fázisa van. A sablon feltöltése földdel, a préselés és a késztermék elvétele. Ezt körmozgást végző munkalapon alakítottam ki, melyre három sablon van felerősítve. Ezek folyamatosan körbe forognak, miközben minden állásukban végrehajtanak egy feladatot. Az első sablont töltjük, addig a második sablon présel, a harmadik pedig kiadja a kész téglát. Az első gép kifogástalanul működött, ezzel megteremtettük a gyártás minden feltételét.

- Már csak vevőkre volt szükség?

- Az is jött, innen a szomszédból. 1996-ot írtunk, a szomszéd jól tudta. mivel foglalkozunk, amikor házépítésre került a sor, úgy döntött, hogy a mi földtéglánkból építi meg a házat. Innen a harmadik ház ebből készült.

- Hogyan kell elképzelnünk a földtéglával való építkezést? Legyártja itt a telken a több ezer téglát, jön a kamion, és elviszi a helyszínre?

- Semmi esetre sem. A földtéglát amúgy sem lehetne telephelyről értékesíteni, mert ehhez nincsenek meg az engedélyei. A földtéglát mindig ott készítjük, ahol a ház épül. A törvény ugyanis kimondja, egyedi építőanyagból is építhető ház. Ilyen egyedi építőanyagnak számít a saját ingatlanon kitermelt földből készített vályogtégla. Tehát mi nem gyártunk téglát, mi megteremtjük az egyedi építőanyag előállításának feltételeit. Bérbe adjuk a földtégla gyártó gépünket. Aztán a helyszínen mindenki legyártja saját magának a szükséges mennyiségű téglát.

- Betanítják a tégla gyártókat a gép kezelésére?

- Természetesen. Sőt, ha igénylik, felügyelőt is biztosítunk részükre.

- Hogyan néz ki ez a gyakorlatban?

- Megjön a megrendelés a gép bérlésére. Kimegyünk a helyszínre, felmérjük a terepet, segítünk megtalálni az optimális földréteget az alapanyag elkészítéséhez, majd megtanítjuk kezelni a gépet. Megadjuk az alapanyag optimális összetételét, elmagyarázzuk a száradási idő betartásának fontosságát, illetve azt is, hogy a beépítésre váró téglákat mind az erős napsugárzástól, mind az esőtől védeni kell. Aztán átadjuk a terepet az építőknek.

- Hogyan néz ki az optimális összetételű alapanyag?

- Agyag és homok 30-30%, iszap, homokliszt 20-20%, és 1 ködméter földhöz 30 kg szalmát adunk. Az anyagnak földnedvesnek kell lennie.

- Mennyi ideig kell száradnia a készterméknek?

- Körülbelül két hét a száradási idő.

- Mennyi téglát lehet legyártani egy nap alatt?

- Körülbelül 1200-2200 darabot. A munkaidő hosszúságától is függ. A téglákat úgy célszerű elhelyezni a tervezett épület körül, hogy a lehető legkevesebb mozdulattal beépíthető legyen. Például körbe rakják a kijelölt alaprajzot, 10-12 sor magasan.

- Ezt a téglagyártást úgy kell elképzelni, hogy a család aparaja nagyja ott sertepertél az építési területen és közösen csinálják a ház építőanyagát?

- Tulajdonképpen igen. Alapvetően három ember szükséges a gyártáshoz. Egy a földet adagolja a sablonba, a második a készterméket veszi el és rakja raklapokra, a harmadik a következő alapanyag területet készíti elő, illetve segít a raklapok lerakásában is.

- Milyen előkészítést igényel a földtéglával való építés?

- Mint a rendes téglával való. Nagyon fontos az alsó szigetelés. A beton lábazatra 4-5 sor égetett téglát rakunk, utána indítjuk a földtégla sorokat.

- Milyen kötőanyagot használjunk?

- A legjobb a sár. Lehet meszes, cementes habarcsot is használni, de a habarcsrétegek potenciális hő hidak lesznek.

- Olcsóbb vagy drágább az így elkészített falszerkezet a hagyományos téglafalhoz viszonyítva?

- Lényegesen olcsóbb, arról nem is beszélve, hogy rendkívül egészséges. A vályogfal önszabályozó, lélegzik, a helyiségek páratartalmát optimálisan tartja, hőszigetelő képessége kiváló. Energiatakarékos, egészséges környezetet teremt az ilyen házban élők számára.

- Milyen a vályogtégla időállósága?

- A vályog a legősibb építőanyag, már az írott történelem előtti időkben is elterjedt építőanyag volt. Azóta gyakorlatilag folyamatosan jelen van az építőiparban. Nem közismert, de tény, hogy Magyarországon minden negyedik ház vályogból épült. Állékonysága megegyezik bármelyik másik, használatos építőanyag életkorával. Árvizes területeken alkalmazása nem javasolt, mert a vízben jól oldódik.

- Lassan húsz éve, hogy elkészítette első téglagyártó berendezését. Hány gépet készített?

- Hat gépet értékesítettünk az elmúlt években. Adtunk el külföldre is, meg belföldre is.

- Hol lehet ilyen földtéglából készült házakat látni Magyarországon?

- Az ország minden pontján vannak épületeink. Családi házak, társasházak, panziók épültek a tégláinkból. A Galgahévízi Ökofalu szinte teljes egészében ebből a téglából épült, épül. Kifejezetten ajánlott wellness és pihenőházak építésére, minden olyan helyen, ahol fontos az egészség.

- Mekkora épületek készíthetők földtéglából?

- Földszint plusz tetőtér beépítéses házak minden további nélkül megépíthetők. Tégláink megfelelnek a német DIN 18951-18957 szabvány előírásainak. Magyar szabvány nem létezik. Belőlük külön tartószerkezet nélkül 3 szintes ház építhető.

- Milyen falvastagságú épületeket késztenek földtéglából?

- Egy tégla mérete 30x15x10 cm. Hatvanas és negyvenötös falak készíthetők. Családi háznak, lakás funkcióra mi a hatvanas falvastagságot ajánljuk. Csodálatos klímát termet az épületen belül, és rendkívül takarékossá teszi az épület fűtését.

- Ott tart-e a vállalkozásuk, ahová gondolták, hogy eljutnak?

- Több mint húsz éve kísérletezek, fejlesztem a gyártástechnológiát, tökéletesítem a gépeket. Vannak sikereinek, 100 körül van a mi rendszerünkkel épített épületek száma, adtunk el sorozatgyártó gépeket is, de tarthatnánk sokkal előrébb is. A gazdasági válságot az építőipar sínylette meg a legjobban, a kalákás családi házépítések kora lejárt. Az elmúlt évek semmiben nem kedveztek az építőiparnak, így a téglagyártásának sem. De bizakodunk. Ha túléljük a válságot, ha újra visszatér az élet a normális kerékvágásba, akkor majd az emberek előnyben részesítik a környezettudatos életet mindennapjaikban és építési szokásaikban egyaránt.

Szlyúka László tulajdonképpen feltaláló, a földtégla sorozatgyártó gép kitalálója. Ami vályogtéglát gyárt, de a kész fal tulajdonságai legjobban a vert falhoz hasonlítanak. Töretlenül hisz találmányában, biztos benne, hogy egyszer tömegessé válik majd a vályogtéglás építkezés. Erősítik ebben a hitében azok, akik földtégla házakban laknak, és akik nem győznek hálálkodni neki azért, hogy megteremtette a korszerű vályogház megépítésének a lehetőségét. Szerencséjük volt, mert Szlyúka Lászlót vezérhangyája nem engedte eltéríteni semerre sem, végigment azon az úton, amelyen hittel járhatott. Nem véletlenül olvasható honlapjukon a következő idézet: „Nincs legrövidebb út! A felfedezések úgy születnek, hogy valaki nem tartja be a szabályokat!" (Grafitty)

Amennyiben tetszett a cikkünk, illetve más hasonló híreket is szívesen olvasna, itt lájkolhatja oldalunkat!

Kapcsolódó cikkeink:

Forrás

Nyitókép: A tetőszerkezet talpszelemenekkel csatlakozik a falszerkezethez (Galéria)

2. kép: A Földtégla Bt. megteremtette a lehetőségét az építkezés helyszínén gyártott egyedi építőanyag sorozatgyártásának (Galéria)

3. kép: A földtégla fűrésszel könnyedén vágható. Készül a földtégla áthidaló (Galéria)

TOP 5