Skip to main content

A Sharp bemutatta az áttetsző napelemet, ezzel lehetségessé vált, hogy a terasz korlátja, vagy épp az ablak termeljen áramot. Hogy az új megoldás kiváltja-e a tetőre szerelhető napelemeket, az a jövő kérdése, mindenesetre megsokszorozza a napfény hasznosítására felhasználható felületet.

A tetőre szerelhető napelemek jó megoldást jelentenek a háztulajdonosoknak a napenergia hasznosítására, de mi lesz azzal, aki lakásban él? A Sharp megtervezett és legyártott egy forradalmi terméket, az áttetsző napelemet, ami óriási változást hozhat a megújuló energiatermelés piacán. Ezeket a napelemeket ablakként, vagy a terasz, ill. a függőfolyosó korlátjaként is beépíthetjük, így az áramtermelő felület megsokszorozható.

Japánban épp ma mutatták be a nagyközönségnek a sötét felületű, fényáteresztő napelemet. Kivitelük lehetővé teszi, hogy ezentúl ne csak a tetőn történhessen háztartási áramtermelés. A panelek alapanyaga üveg, a különleges cellák erre a hagyományos felületre kerülnek fel.

Egy elem 137 cm széles és 97,5 cm magas, vastagsága még egy centi sincs! Ablakkeretbe építve jól hőszigetel, így a fűtési, hűtési költségeket is csökkenti a gyártó ígérete szerint. Ára még nem publikus, ahogy az sem, hogy mikor kerül az európai piacra.

Az összes napenergiának mintegy 6,8 százalékát hasznosítja, maximális teljesítménye panelenként 95 watt. Ez viszonylag szerény ahhoz képest, amit a hagyományos napelemek tudnak, de a gyártó cég bízik abban, hogy versenytárs híján sokan érdeklődnek majd az áttetsző napelemek iránt.

Napelemes ablak lehet a jövő

Napelemes cellák helyett a házak ablakait használja napenergia termelésre a Massachussetts-i Műszaki Intézet (MIT) legújabb fejlesztése. A kísérleti szakasz után most már a megvalósítás küszöbén áll az újdonság.

A 2008 óta fejlesztés alatt álló rendszer mára beérett: Marc Baldo professzor és csapata, ahelyett, hogy jobb napelemes cellák építését kutatta volna, azon gondolkodott, hogyan lehetne több fényt nyerni abból, ami már rendelkezésre áll. (Tanácsainkat a hazai napelem használathoz, beépítéshez itt olvashatja.)

A kutatók kisebb méretekben alkalmazzák a különböző termodinamikus naperőművekben széleskörűen alkalmazott technikát, amely felhasználva a Nap erejét, nagy parabola tükrökön keresztül összegyűjti a beérkező fényt, és azt hővé alakítja át. Az intézet kutatói ehelyett létrehoztak egy szerves anyagból álló átlátszó festéket, amely az ablakokra felhordva képes katalizálni a fényt és integrálni azt a táblák belsejébe.

Az üveg egy olyan nagy optikai rostlemez funkcióját tölti be, ami a fényt kifelé vezeti, és energiává alakítja a keret mentén sorakozó napelemes cellákon keresztül. Az intézet közleménye szerint nem vagyunk messze attól, hogy minden ház minden ablaka az elektromosság forrásává váljon.

Más fejlesztések

A modern épületek jellemzően hatalmas üvegfelületekkel rendelkeznek. A fényen kívül azonban tetemes mennyiségű nemkívánatos napenergia is bejut, ezért építőik drága fóliák alkalmazásával igyekeznek ezeket kívül tartani. Mennyivel egyszerűbb lenne ezeket a felületeket is áramtermelésre bírni.  Nos, az UCLA csapata pont egy ilyen találmányon dolgozik. Az általuk kifejlesztett új, átlátszó napelem képes energiát termelni, miközben átengedi a látható fényt. Magyarul megalkották a napelemes, áramtermelő ablakot.

Az újfajta polimer napelem elsősorban az infravörös fényt nyeli el, a szem számára látható sugarak 70%-át pedig átengedi, tehát a gyakorlatban úgy néz ki, mint egy hagyományos ablak. Ezzel megteremti az egyensúlyt az energiatermelés és az átlátszóság között.

Az eljárás egyaránt használható hordozható eszközökben valamint épületekben és az okos ablakok generációját indíthatja útjára. Az új anyag a műanyagokhoz hasonló, könnyű és rugalmas, de ami még ennél is fontosabb: nagy mennyiségben és olcsón gyártható. Nem kimegy mellettük, hanem benn marad a nap energiája az újfajta ablakok révén. Amerikaiak kísérlete ez, talán nincs messze a tömeges megjelenése sem.

A queenslandi Műszaki Egyetem kutatói is nemrég jelentették be, hogy előállították a „Dyesol-t,(DSC) vagyis egy olyan innovatív napelemet, aminek segítségével az ablakok képesek lesznek energiát előállítani. Ezek a festékkel bevont napelemek jelentősen csökkenthetnék a házak költségeit, sőt plusz energia termelésére is képesek lennének. A Dyesol-t úgy titulálták, mint a legígéretesebb találmány a szilikon felfedezése óta – írja a muszakiak.hu.

A szakportál emlékeztet: a DSC egy harmadik generációs fényintenzitás hatására elektromosságot termelő rendszer, mely a mesterséges fotoszintézis elvén alapszik. A rendszert üveg vagy fém felületen lehet a legjobban alkalmazni. A nanotechnológia bevetésével létrehozott réteg a sima felületeken egyszerűen kialakítható. A végeredmény egy napenergia hasznosításra alkalmas nagy egybefüggő felszín, mely felhős, ködös körülmények között is képes ellátni feladatát. Könnyen alkalmazható függőleges felületeken is, akár félárnyékos körülmények között is.

Ezeknek a festett napelemeknek az előnye, hogy olcsóbbak, mint a szilíciumot tartalmazó napelemek, mivel itt nincs szükség a drága alapanyagra. Ráadásul hatékonyabban tudják felhasználni a napsugárzást, még akkor is, ha árnyékolásban vannak.

Ezt az új találmányt különösen a felhőkarcolók esetében lehet nagyon jól kihasználni, ahol a faltól falig ablakok, ezen túl nem terhelik, hanem csökkentik a fűtésszámlát. Jelenleg rózsaszín, kék, zöld, szürke árnyalatú festékkel kísérleteznek a kutatók, akik szerint néhány éven belül a boltokba kerülhet az új találmány.

Forrás: http://richpoi.com/cikkek/uzlet_gazdasag/bemutattak-az-aramtermelo-ablakot.html

TOP 5