Skip to main content

A Morbihan-öböl partján, Auray vonzáskörzetében található francia lakóház az organikus építészetből merít, s az alkalmazott passzív elemeknek köszönhetően bonyolult technikai megoldások nélkül is kiváló energetikai teljesítményt nyújt. Az épület 2012-ben épült meg az óceáni éghajlaton fekvő régióban. Az épületismertetőt Patrice Bideau tervező állította össze a Green Press számára.

A tulajdonosok az észak-nyugat franciaországi Bretagne régióban élnek, Baden városban építették meg kertes, kültéri medencével rendelkező otthonukat. A kert és a medence egyaránt környezettudatos megoldásokat tükröz, ezek – tervező és tájépítész koncepciója alapján – előbb megvalósultak, mint maga a ház. A hangulatos kert az építtetők kívánalmainak megfelelően a nyugati oldalról védi a házat, keleti felén pedig veteményes található.

A lakóépületre vonatkozó terv eredetileg egy alacsony fogyasztású, vegyes fa- és betonszerkezetű bioklimatikus ház létrehozásáról szólt, amely egy 5,8 kW-os hőszivattyúval és vízmelegítővel rendelkezne. A számítások szerint az épület energiafogyasztása éves szinten 31 kWh/m2, amely magában foglalja a fűtést, a vízmelegítést, és a higroszabályozású, azaz páraérzékeny szellőzést is. Az építkezés előrehaladtával azonban az eredeti terveket felülírta a valóság.

A házat a telek északnyugati részén helyezték el, hogy a lehető legtöbb hely jusson a kertnek és a terasznak. Az északi oldalra került a faszerkezetű garázs, amely félköríves tetőszerkezetével és cink burkolatával egyrészt a természeti elemek – csapadék, szél, napsugárzás – elleni védelmet szolgálja, másrészt a bejárati ajtót óvja az előtető révén.

A ház északi homlokzata kevés nyitott felülettel rendelkezik – beton kőkockákból készült, amelyek bentről láthatók maradtak, a külső szigetelésről pedig a hozzáadott faszerkezet, a 120 milliméteres kőzetgyapot és a külső burkolat gondoskodik. A külső falak és válaszfalak nemcsak alátámasztják a fafödémet, de magas hőtehetetlenségük révén a ház komfortos belső klímáját is elősegítik, télen és nyáron hozzájárulnak a kellemes hőérzethez.

A 145/45-ös faszerkezetű házfalak a 145 milliméteres kőzetgyapot szigeteléssel együtt egy beton síkalapon állnak, amely alatt egy 200 milliméteres polisztirol réteg és egy hozzáadott 50 milliméteres szigetelőréteg található, megakadályozva a vonalszerű hőhidak létrejöttét.

(További fotók megtekinthetők itt: http://ingatlanmagazin.com/galeria/?pID=124450&)

A két, 45°-os tetőrészből álló tetőszerkezet természetes palából készült, a cink borítású boltív pedig a padlásablakot és a tűzifaraktárt is védi. A tető szigetelése 300 mm vastagságú kőzetgyapot. A függőleges és dőlt szerkezet párazáróval rendelkezik, amely biztosítja a légszigetelést – ezt két teszt is alátámasztotta.

A medencével szemben egy – még kialakítás előtt álló – lilaakáccal díszített pergola köti össze a konyhát, a teraszt és a faszerkezetű, polikarbonát tetővel, fakeretes, dupla üvegezésű falakkal védett télikertet. A télikertben kövek, tört palák és törpecserjék találhatók, amelyek télen plusz hőt szolgáltatnak. A télikert nyáron nyitott, fa tolóajtókkal biztosítható a levegő szabad áramlása és a ház levegőjének természetes felfrissülése.

Mindezek a passzív elemek lehetővé tették, hogy az eredetileg tervezett hőszivattyúra ne legyen szükség. Helyette kiegészítő fűtést alkalmaztak: egy 6 kW teljesítményű fatüzelésű kályhát telepítettek, valamint hőmegtartó radiátorokat, nagy teljesítményű folyadékkal, melyek teljesítménye 80 és 90 kWh/m2/év közé tehető, ami a THPE (nagyon magas energetikai teljesítmény) szabványnak felel meg.

Forrás: Green Press Blog

Forrás: http://ingatlanmagazin.com/epites-es-felujitas/francia-oko-sikk-bioklimatikus-organikus-lakohaz-extrem-magas-energetikai-teljesitmennyel/

Kép forrása: http://www.greenpressblog.com/2012/03/privat-tajszepites-francia-oko-sikk.html

TOP 5