Skip to main content

Ha széntüzelésű erőművekről van szó, a legtöbb embernek talán egy nagy füstölgő kémény, vagy egy elavult üzem jut eszébe és azt kérdezheti, vannak még egyáltalán ilyenek? Nem csak, hogy vannak még szénerőművek, de sokan és egyre többen. 

A legjobban talán akkor tudjuk a volument megérteni, ha kicsit számosítjuk mi is az a sok vagy egyre több. Az Egyesült Államokban jelenleg a teljes villamosenergia termelés több mint 40 %-át szénerőművek adják, ehhez összesen 410 darabra van szükség belőlük.

Ezek az erőművek évente 1 milliárd tonna szenet használnak fel összesen, ebből pedig legalább 140 millió tonna hamu keletkezik. A környezeti problémák miatt, és elsődlegesen nem a szén-dioxid, hanem a nehézfémeket tartalmazó hamu miatt, már egy ideje elkezdték leszerelni ezeket az erőműveket az USA-ban.

Kínában és Indiában ezzel szemben a növekvő energiaigényeket nem tudják ilyen ütemben mással kielégíteni csak szénnel.

A legnagyobb ázsiai országban ma még csak évente 175 millió tonna szenet importálnak a saját termelésük mellé, de számításuk szerint 2030-ra ezt több mint 1 milliárd tonnára emelik. E mellett Indiában is növekedés várható legalább 400 millió tonnára. (Kína villamosenergia termelésének jelenleg 60-70 %-át szénből állítják elő.)

Szénfelhasználás növekedése a világon, forrás: BP

Európában a széntüzelésű erőművekre elég komoly szabályozások vonatkoznak, szigorú előírt füstgáztisztítás és hamukezelés vonatkozik rájuk, ezzel szemben az Egyesült Államokban egységes szabályozás elég foghíjas. A szénből keletkező hamu megemelt koncentrációban tartalmazza az olyan szennyezőket, mint az ólom, higany és az arzén. Nem megfelelő elhelyezés esetében ezek bekerülhetnek a talajba, talajvízbe, vagy a finom porral szállva a légkörbe.

Amerikai erőművek leszerelése, forrás: beyondcoal.org

Barack Obama nyilatkozata szerint új széntüzelésű erőmű építése gazdaságilag már nem életképes, ezért a folyamatos bezárások mellett ki kell tartani. Az idei évben a részarányát szeretnék az energiatermelésben 40 % alá vinni. A BP éves jelentéséből ennek ellenére kiderül, hogy a világon a leggyorsabban növekvő felhasználást a szén tudhatja magáénak.

Trendek az USA-ban

Az USA környezetvédelmi hivatala (EPA) új szabályozásokat fektetett le 2015-ös hatályba lépéssel, ami miatt a szénerőművek tömegesen állnak át gáztüzelésre, illetve megkezdődtek a régi erőművek korszerűsítései. A gáz részaránya az energiatermelésben várhatóan a jelenlegi 20 %-ról 29 %-ra fog nőni csak az idén. Ezzel persze nincs is gond, amíg a tengerentúlon a földgáz ára ilyen alacsony, ha ez emelkedésnek indul utána fognak csak szembesülni a változás igazi árával, a környezetvédelem nem olcsó.

Bár az USA rendelkezik a világ legnagyobb szénkészleteivel (jelenlegi felhasználás mellett is 200 évig elegendő), a csökkenő kereslet miatt a bányavállalatok kénytelenek az embereket elbocsátani, illetve az exportjukat rohamos ütemben emelni az életben maradáshoz. A tavalyi évben a szénexport a még soha nem látott 100 millió tonnás nagyságrendet is elérte.

Magyarország

Magyarországon ma nagyjából 10 erőmű található, amelyben teljesen vagy részlegesen szénnel tüzelnek, összes beépített teljesítményük 1900 MW. Ezek közül sokan már földgázzal vagy fűtőolajjal is fűtenek, a tisztán szénre alapozó erőművek a villamosenergia termelés nagyjából 15-20 %-át fedezik. Az erőműpark öreg, a széntüzelésű energiatermelés lassan elhagyják a piacot, és helyette más forrásokat kell nézni, ezért is lenne sürgető pl. a Paksi Atomerőmű bővítése.

A szén elhagyásával erősen emelkedő villamosenergia árakra lehet számítani még ebben az évtizedben, de nem csak a tengerentúlon, hanem Európában is.

Egyesült Államok Energiahivatala nyomán, Energia.ma

Forrás: http://energia.ma/primer/szen/20120620-nyugaton-csokken-keleten-rohamosan-no-a-szenfelhasznalas/

Kép forrása: http://www.kinaon.com/kina-hirek/kina-hamarosan-vezeto-lehet-a-tiszta-energia-hasznalataban

TOP 5