Skip to main content

A nyílászáró épületünk, lakásunk, irodánk, üzletünk egy igen fontos része. Az ablakok, ajtók nagyban felelősek az épület hőszigeteltsége szempontjából, mindemellett óriási hatással bír megjelenésére, stílusára is! A jól megválasztott ablak, ajtó kitűnő hang- és hőszigetelést biztosít Önnek. A modern nyílászáró biztonságot, kitűnő komfortérzetet és egyben energia-megtakarítást is jelent Önnek!

De műanyag vagy fa nyílászáró legyen?

Ez a nagy kérdés, így bizony mélyebbre kell ásnunk, ha okosan szeretnénk dönteni! A nyílászáró vásárlás nem csak új házak építésénél fontos! Régi építésű házak és lakások felújítása során is szinte az első helyen szerepel a kicserélendő elemek között. Ha ablakcserére gondolunk, szinte magától adódik a kérdés - amin aztán később a család minden tagja napokig vitatkozhat -, műanyag, vagy fa nyílászárót válasszunk? Nagyon sokan vannak, akik helytelenül, csakis az ár alapján döntik el, melyik terméket is válasszák! Mások a „jóbarátra” hallgatnak, akinek semmi szakmai tapasztalata nincs, de esküszik a fára, vagy éppen a műanyag nyílászáróra.

Megint mások az első ügynöktől veszik meg ablakaikat, akivel találkoznak, és aki természetesen biztosítja a tulajdonost, hogy ennél a terméknél sem olcsóbb, sem jobb nem létezik a piacon. De mi az igazság? Ez érdekli Önt is nem igaz? Ha a gyártók honlapját felkeressük, vagy egy ügynökkel beszélünk, nem látjuk a teljes képet, mert természetesen mindenki a sajátját lát(tat)ja a legjobbnak, legtökéletesebbnek. Ha pl. hétfőn meggyőznek minket, hogy a műanyag ablaknál jobb termék nincs, garantált, hogy kedden bebizonyítják, hogy a fa az egyetlen értelmes választás, vagy éppen fordítva. Mint nagyon sok esetben, itt is az az elsődleges kérdés, hogy mi az Ön igénye!

Ne azon gondolkozzunk, hogy műanyag, vagy fa, hanem azon, hogy mire szeretnénk használni, milyen nyílászárón keresztül szeretné szemlélni a külvilágot, mennyi ideje, pénze és energiája van a rendszeres karbantartásra, mit is szeretnénk elérni alkalmazásával!

Járjon el Ön is körültekintően!

Így nem kell a későbbiekben sem a családot, sem a barátokat, sem a kivitelezőt hibáztatni! És Ön tökéletesen elégedett lesz! Nézzük meg mindkét típus előnyeit és hátrányait!

Műanyag nyílászáró

A műanyag ablakok, ajtók (Elnézést a fa pártiaktól, hogy ezzel kezdjük!) UV stabil műanyagból készülnek, ami annyit jelent, hogy minden rémhírrel ellentétben, évtizedekig nem fognak megsárgulni, vagy a napsütés hatására elporladni! (Sok helyen olvashatóak sajnos ilyen rémhírek!)

Második kiemelkedő előnye, hogy a tisztántartásuk rendkívül egyszerű feladat. Az üvegek takarítása közben a keretre is fordítsunk némi figyelmet és el is felejthetjük a karbantartást. További igen nagy előnye az igen kedvező ár. A fa nyílászárókkal összehasonlítva min. 30-80%-kal olcsóbban juthatunk hozzá műanyag ablakainkhoz. A műanyag ablak igazi "hátránya", hogy van, aki idegenkedik a műanyagtól, esetleg a teljesen fehér felülettől. Nem mindenkinek felel meg az egyszerű fehér nyílászáró látványa, nyilvánvaló előnyei ellenére sem. De! - ha már itt tartunk, meg kell említeni, hogy bizony szinte élethűen famintázatú műanyag nyílászárók gyárthatóak 40-50% felárral. Viszont már itt is számolni kell a beszerelés + költségeivel, párkány, takaróléc, hőszigetelő panel színes felárával.

De tény, hogy szinte élethűen elérhető a fa hatása! Tulajdonképpen minden igényt kielégítenek, csupán az emberi érzés, a szimpátia, vagy éppen az idegenkedés szólhat bele jelenlétükbe. Feladatukat maximálisan képesek ellátni szinte bármilyen körülmények között.

Esetleges javítások

A műanyag nyílászárók javítása rendkívül egyszerű, akár többször ki-be szerelhetőek, az üveg néhány perc alatt kicserélhető pl. törés esetén, a vasalat bármikor, minden rongálódás nélkül cserélhető. Ha netán megsérülne a szigetelőgumi, percek alatt szintén kicserélhető.

Karbantartás

A műanyag nyílászárók is igényelnek karbantartást! Nedves ruhával, gyengébb hatású mosószeres vízzel rendszeresen takarítani kell a nyílászárókat, ez megoldható néhány + mozdulattal az ablaküveg takarítása közben. Soha ne használjon szemcsés mosószert, súrolószert! A zárszerkezetnek elegendő évente 1-2 alkalommal néhány csepp olajjal kedveskedni, garantáltan többszörösen meg fogja hálálni!

A szigetelőgumikat évente kétszer, tavasszal és ősszel, tanácsos glicerines ronggyal áttörölni, így rugalmasságuk tökéletes marad, ismét légmentes zárást fognak biztosítani. Glicerin bármelyik patikában beszerezhető, 1 dl egy komplett lakásra elegendő. Sajnos ezt a szabályt is előszeretettel eltitkolják az ablakosok, hiszen 4-5 évente ablakonként 5-10 e Ft bevételt is jelenthet egy szigeteléscsere. Sajnálatos tény és tagadhatatlan, hogy a műanyag nyílászárók családjában is megtalálható néhány elbaltázott típus. És itt még a hamisítványokról említést sem tettünk!

Az egyik ilyen elbaltázott típus ezek közül pl. 7 évig piacvezető volt mindamellett, hogy az egyik legnagyobb elismerést tudhatta magáénak. Ebbe a nyílászáró családba nem lehet behelyezni a külső gumitömítést,

(így a szerkezetnek csak a fele látja el feladatát) mert vagy nem csukódik az ablak, vagy a szárny egyszerűen kigyűri a gumiszigetelést. Terméknevet nem írhatok sajnos, mert megköveznének, de aki kicsit is járatos a nyílászárók terén, pontosan tudja melyik típusról van is szó.

Néhány jótanács a műanyag nyílászáró kiválasztásához

Olcsó húsnak híg a leve! A műanyag nyílászárók palettáján is megtalálható bizony számtalan típus. Ember legyen a talpán, aki ebben a rengetegben eligazodik! Még az ablakosok is tátott szájjal néznek néhány típusnév hallatán! Napról napra, hétről-hétre jelennek meg olyan márkák, típusok, amiről még senki soha nem hallott, viszont a leírások szerint több évtizedes tapasztalattal rendelkeznek. Ügyesen titokban tartották létezésüket.

Tehát! - ha legalább 10 ismerősből legalább 1 látott már valamilyen típust megfelelően beszerelve, működésképesen, és mögötte még élő céggel, lehetséges, hogy jó helyen kötünk szerződést?! Piciny Hazánk klímájának az 5 légkamrás nyílászárók magasan megfelelnek. A 2 rétegű hőszigetelt üveg egy átlagos lakásba, házba magasan megfelel. Nagyobb üvegfelületek esetén természetesen érdemes megfontolni azt a bizonyos 3. réteg üveget, + a 6 kamrás profilban gondolkozni. Természetesen egy 0-ás házban alapkövetelmény a 6 légkamra és a 3 rétegű üveg!

Fa ablak

A fa ablakok és ajtók igazi előnyét talán említeni sem kell. A famintázata egyéniséget ad minden egyes darabnak, jó az ember közérzete a természetes anyag közelében. Csupán az egyszerű tudat, hogy fából vannak a nyílászárók! Na és valljuk be őszintén! - egyszerűen gyönyörű, otthonos, természetes, na és kellemes egyáltalán hozzáérni!

A fa nyílászáróról röviden

Hát bizony nehéz a fa nyílászárókról röviden írni! A lehetőségek kiaknázhatatlan tengerét kínálják fel számunkra! Tagadhatatlan tény, hogy aki fa nyílászárón keresztül szeretné szemlélni a külvilágot, bizony mélyebben kell a zsebébe nyúlnia.

14428_ablak03.jpg
Persze csak akkor, ha hosszú távon tervez! Amíg a műanyag nyílászáró formája és kiképzése egy fröccsöntő géptől függ, a fa nyílászáró kialakításánál csakis az emberi képzelet szab határt! Alapkivitelben három rétegragasztott előre gyártott profilból készülnek, természetesen a legmodernebb vasalattal, a lehető legjobb üvegezéssel. A három rétegragasztás feladata, hogy a nyílászárók ne vetemedjenek. Aki egy kicsit is járatos a faanyag terén, tudja, hogy a fa szálirányban vetemedik.

A profil rétegeinek száliránya egymással szembe mutat, így kiegyenlítve a fellépő erőket. Tehát belátható, hogy vetemedésről így már szó sem lehet!

És ami a fa nyílászáróknál elengedhetetlen!

A felületkezelés!

Felületvédelem nélkül a nyílászárók rövid időn belül elszíneződnek, gyors ütemben megindul az amortizáció. A felületkezelés minősége is egy igen fontos szempont! Számtalan típusú és minőségű festék, pác és lazúr beszerezhető számtalan kereskedésben. Ami a mai piacon a legmegfelelőbb, az a Milesi vastaglazúr!

Alapozó, köztes réteg + fedőréteg! Nem egy doboz lötty a barkásáruház festékpolcán! UV védett, hosszú élettartamú, hosszú éveken át repedezés mentes felületet biztosít mindemellett, hogy a választékban szinte minden szín megtalálható!

Esetleges javítások

Sajnos itt kifejezetten hátrányos helyzetben vannak a fa nyílászárók. Legyen szó betörésről, üvegcseréről, sajnos látványos rongálódás nélkül kivitelezhetetlen a nyílászáró javítása. Vasalatcsere esetén nem ilyen katasztrofális a helyzet, csupán a vasalt ki-beszerelése okozta sérüléseket kell lejavítani a lazúrozáson, ami szerencsére alig látható.

Karbantartás

A fa nyílászárókat rendszeresen gondozni kell! A gyártás során már szinte kötelező minimum 3 réteg UV védett vastaglazúr felhordása a szerkezetekre. Ellenkező esetben néhány év elteltével, szemmel látható romlásnak indulnak. A szerkezetek a víz és a nap hatására elszíneződnek, ha nem is látványosan, de megrepedeznek.

Tételezzük fel, hogy okosan döntöttünk és lazúrozott ablakaink vannak! Puha ruhával, gyengébb hatású mosószeres vízzel rendszeresen takarítani kell a nyílászárókat, gondosan ügyelve a sérülések elkerülését!

Amennyiben az ablakok erősebben ki vannak téve az időjárás viszontagságainak, 5-10 évente tanácsos újra lazúrozni, a gumiszigeteléseket évente 2 alkalommal, glicerinnel kezelni. A zárszerkezetnek elegendő évente 1-2 alkalommal néhány csepp olajjal kedveskedni, garantáltan többszörösen meg fogja hálálni! Az ablaküveg takarításánál (pl. festés után) gondosan, körültekintően kell eljárni! Semmiféle éles tárgyat ne használjon, nehogy az üveg és a keret, ill. az üvegszorító léc közötti szilikonágy megsérüljön! A szilikonágy a víz és légzárásért, valamint a szerkezet stabilitásáért felelős.

Műemlékvédelem

A fa nyílászárók nyújtotta lehetőségeknek nincs, de valóban nincs határa! A fa antikolható, fából bármilyen minta elkészíthető, bármi lemásolható. Belvárosi gerébtokos ablak? - egy az egyben leutánozható hőszigetelt kivitelben. Műemlékvédelem alatt álló épületek nyílászáróit teljes egyezéssel le lehet gyártani a mai szigetelési követelményeknek megfelelően, akár az 56-os lőszernyomokat is élethűen ki lehet alakítani igény esetén!

Néhány tévhit a fa nyílászárókkal kapcsolatban

A fa nyílászáró szellőzik, lélegzik. NEM IGAZ! Akár a műanyag ablakok esetében, dupla gumiszigetelés, ugyanaz a zárszerkezet, ami garantáltan, légmentesen ráfeszíti a szárnyat a tokra. Tehát itt levegő nem juthat be! A három faréteg közötti víz és légmentes ragasztáson át garantáltan elképzelhetetlen, hogy bármennyi levegő is bejuthasson a laktérbe. Netán UV stabil, 3 rétegű lazúrozást is kapott a nyílászáró? Gondoljon bele Ön is, van-e esélye a levegőnek bejutnia!?

Tehát levegő itt sem juthat be! Nem véletlen, hogy a kéményseprők és a gázművek is megkövetelik a szellőzők telepítését a már új típusú fa nyílászárókra is! Sok helyen olvasható, hogy a műanyag nyílászárótól penészedik a lakás. 100%, hogy ugyanebben a laktérben a fa nyílászárók beszerelése után, ugyanúgy jelentkezett volna a probléma. Nem a nyílászáró anyagával, hanem a szellőzéssel van probléma.

További nagy probléma az olcsó profilok alkalmazása. Lassan-lassan már kiszorulnak a piacról, de bizony még igen nagy számban fellelhetőek az értékesítői. Ezek a nyílászárók 2-5 év után a szó szoros értelmében elkezdenek elemeikre hullani.

Mi alapján döntsünk, ha építkezés vagy felújítás közben nyílászáróra van szükségünk?

Az egyik legfontosabb szempont, hogy milyen hőszigetelő tulajdonsággal bír a nyílászáró. Ha a falak hőszigetelésére már elegendő gondot és pénzt fordítottunk, nem hagyhatjuk, hogy a nyílászárónkon keresztül elszivárogjon az otthon melege. Az üvegek hőátbocsátási tényezőjét egy számmal szokás meghatározni.

Ez a szám azt hivatott megmutatni, hogy egy egységnyi üvegfelületen keresztül egy egységnyi idő alatt mekkora hőmennyiség képes keresztülhaladni. Mértékegysége: W/m2K. Értelemszerűen minél alacsonyabb ez a szám, annál jobb a hőátbocsátási tényező.Normál körülmények között (Nem passzív, vagy 0-ás házakat figyelembe véve!) fa ablak esetén a 7 cm-es beépítési mélység, 1.1 - 1.0-ás üvegezéssel,műanyag ablak esetén az 3-5 légkamra, 1.1 - 1.0-ás üvegezéssel magasan megfelel klímánk követelményeinek!

Természetesen passzív ház esetén már szóba jöhet a 3 rétegű üvegezés, amivel elérhető a 0.6-0.8 K érték is.

Végül amit Ablakdoki és Csapata tanácsol: Semmiképpen ne hamarkodja el Ön se a döntést! Fontolja meg körültekintően, milyen típusú és minőségű nyílászárók mögött szeretné az Életét élni! Amennyiben Ön is alaposabban szeretné megtudni mire is kell odafigyelnie nyílászáró vásárlása előtt, olvassa át "hasznos tanácsok " oldalunkat: http://ablakdoki.com/hasznos_tanacsok/

Még egy jótanács!

A nyílászárók cseréje után légmentesen lezárjuk a lakteret, így a szellőzést mind a biztonságunk, egészségünk és jó közérzetünk érdekében meg kell oldani. A megoldásról bővebben itt olvashat:

http://ablakdoki.com/szellozes/

Bármi kérdése merülne fel, forduljon hozzánk Ön is bizalommal! Ön fa nyílászárót keres?

Látogasson el oldalunkra:

http://ablakdoki.com/faablak-faajto/

Netán műanyag mellett döntött?

Látogasson el oldalunkra:

http://ablakdoki.com/nyilaszaro_tipusok/

Végül szeretnénk megköszönni, megtisztelő figyelmét! Reméljük tudtunk némi segítséget nyújtani Önnek, hogy a megfelelő nyílászárót tudja kiválasztani! Mi szívesen állunk az Ön rendelkezésére, keressen minket bizalommal!

További szép napot kívánunk! Ablakdoki és Csapata

http://ablakdoki.com

Forrás: http://richpoi.com/cikkek/velemeny/muanyag-vagy-fa-nyilaszarot-valasszak.html

TOP 5