Skip to main content

A Guangzhou városában épült, 2011 tavaszán átadott óriástorony tervezése és kivitelezése nemcsak a kínai építőipar fellendülésének, de a fenntartható fejlődésnek is fontos állomása lett.

A New York-i felhőkarcolókat magasságban és energiafogyasztásban egyaránt felülmúló épületek gazdasági válsággal is dacoló dömpingjével az utóbbi években látványosan nőtt a szén-dioxid kibocsátás mennyisége az egyébként is szennyezett kínai városban.

A Gyöngy-folyó Torony keletkezése előtti időszak rohamtempójában az 1 napra eső átadott toronyházak száma 4 volt - ezek mindegyikében egytől egyig szénből előállított árammal működtetett rendszereket használtak.

Az óriások sorából azonban magasan kiemelkedik a 71 emeletes Gyöngy-folyó Torony, amely alacsony szén-dioxid kibocsátásával bátran könyvelhető el a világ legenergiatakarékosabb felhőkarcolójának.

A szélturbinákkal, napelemekkel, intelligens világítással, és sugárzó mennyezethűtéssel ellátott 310 méter magas tornyot a szakértők úgy tervezték, hogy hasonló méretű társaihoz képest 50%-al kevesebb energiát használjon fel.

A résztvevő mérnökök állítása szerint a torony elektromos energia visszatermelésre is képes lehet, amennyiben a helyi áramszolgáltató lazít energiamonopóliumán.

Építészet és környezettudatosság szempontjából egyaránt lenyűgöző elem az épület 4 belső szélturbinája. A felhőkarcoló formáját úgy alakították ki, hogy a szél a homlokzati nyílásokon át a lehető legnagyobb sebességgel jusson be a turbinákhoz, így biztosítva a maximális hatékonyságot.

Emellett automatikus árnyékoló rendszerrel ellátott tripla üvegezésű kéthéjú homlokzat biztosítja az energiahatékony gravitációs szellőzést, valamint az ivóvízhasználat minimalizását szürkevíz hasznosítással biztosítják az épületben.

A szakértők úgy vélik, Kína épületekből eredő energiafogyasztása 2025-re a jelenlegi 17%-ról 25%-ra fog növekedni a rohamos felhőkarcoló beruházásoknak köszönhetően. Az olyan kiemelkedően környezettudatos épületek, mint a Gyöngy-folyó Torony, amelyben a világ vezető energiatakarékossági technológiái nagy mértékben kerülnek alkalmazásra, drasztikusan csökkenthetik ezt az arányt, azonban a hasonló volumenű projektek száma előreláthatólag alacsony lesz.

Ezzel együtt, annyi azért mindenképp leszögezhető, hogy az irodaház megépítésével a világ toronyházainak tervezésében és kivitelezésében, és a fenntarthatóság érdekében tett kezdeményezésekben is új mérce született. Remélhetőleg - az előrejelzések ellenére is - az energia mellett saját versenytársait is kitermeli majd a takarékosság óriástornya.

Forrás: http://www.iroda.hu/index.php?action=open&

Kép forrása: http://www.greenlaunches.com/architecture/the_pearl_river_tower_the_greenest_skyscraper_in_the_world_nears_completion.php

TOP 5