Skip to main content

A kép csak illusztráció (Forrás: Pixabay)

A Google hétfőn megállapodást írt alá, miszerint kis nukleáris reaktorokból származó villamos energiát vásárol a célból, hogy biztosítsa a mesterséges intelligencia szolgáltatásainak az energiaellátását. 

Az energiaszerződés, amelyet a Kairos Power nevű céggel kötöttek, alig néhány héttel azután született meg, hogy híre ment, a Three Mile Island – az Egyesült Államok legsúlyosabb nukleáris balesetének helyszíne – újraindítja működését, hogy hasonló célból energiát szolgáltasson a Microsoft számára, írja a france24.

hirdetés

„Úgy véljük, hogy a nukleáris energia meghatározó szerepet játszik az MI fejlődésének támogatásában” – mondta a Google energiaügyekért és klímapolitikáért felelős igazgatója egy tájékoztatón. Pénzügyi részleteket nem hoztak nyilvánosságra.

A kielégíthetetlen MI

Az olyan technológiai óriások, mint a Microsoft, az Amazon és a Google, gyors ütemben bővítik adatközpontjaik kapacitásait, hogy megfeleljenek az MI-forradalom igényeinek.

A Google és a Kairos közötti megállapodás eredményeként kifejlesztett kis moduláris reaktorok (SMR) első példánya várhatóan az évtized végéig üzembe áll, adták hírül a vállalatok. További kisebb reaktorokat várhatóan 2035-ig helyeznek üzembe, amelyek együttesen 500 megawatt energiát termelnek majd.

Azonban a technológia még gyerekcipőben jár, így nem kapta meg a hivatalos engedélyeket, ezért a vállalatok a jelenleg meglévő nukleáris energiaforrásokat keresik.

Biztonságos-e?

Mivel a nukleáris energia megbízhatóbb energiaforrásnak tekinthető, mint a nap- és szélenergia, sok vállalat a nukleáris technológia gyors fejlesztésére fogad, hisz csak ez képes biztosítani az egyre növekvő igényeket.

A nukleáris energiának azonban erős ellenzői vannak, mivel aggályok merülnek fel a radioaktív hulladékkezelés, a katasztrofális balesetek lehetősége és az erőművek építési és leszerelési költségei miatt.

Mint ismeretes, a Three Mile Island 2-es egységének részleges leolvadása 1979-ben komoly pánikot okozott az Egyesült Államokban, és gyakorlatilag megállította akkor a nukleáris energia terjedését.

Az amerikai Nukleáris Szabályozó Bizottság ezt az amerikai kereskedelmi nukleáris erőművek történetének „legsúlyosabb balesetének” nevezte, bár megjegyezte, hogy a kis radioaktív kibocsátások nem okoztak kimutatható egészségügyi hatásokat sem a dolgozókra, sem a lakosságra.

Kapcsolódó anyagok:

Óriási a mesterséges intelligencia energiaigénye, kielégíthetetlen

A nyitókép csak illusztráció, forrás: Satheesh Sankaran képe a Pixabay -en.

TOP 5