Skip to main content

A kép csak illusztráció (Forrás: Pexels)

Az Európai Unió új Épületek Energiahatékonysági Irányelve (EPBD) mostantól hivatalosan is életbe lépett, amely előírja, hogy minden új épületet napelemek telepítésére alkalmassá kell tenni. 

Az irányelv célja, hogy ösztönözze a tetőtéri napelemek elterjedését, és jelentős mértékben hozzájáruljon az EU energiahatékonysági célkitűzéseihez, írja az alternativenergia.hu.

hirdetés

A SolarPower Europe előrejelzése szerint az új irányelv 2026 és 2030 között akár 150-200 gigawatt új tetőtéri napelem kapacitás telepítését is eredményezheti, ami jelentős előrelépés lenne a megújuló energiaforrások elterjedése szempontjából. Az EU Közös Kutatóközpontja szerint az európai tetők összesített potenciálja 560 gigawatt, így az irányelv lehetőséget ad ennek a kapacitásnak a kiaknázására.

Az EPBD különösen a nagy tetőfelületek, például irodaházak, kereskedelmi épületek és parkolók tetejének napelemes hasznosítását helyezi előtérbe, és célja, hogy az új szabvány 2027-től kezdődően minden új nem lakóépületre, 2028-tól a jelentősen felújított épületekre, 2030-tól az új lakóépületekre, és 2031-től minden alkalmas középületre vonatkozzon. Egyes épülettípusok, mint a mezőgazdasági vagy műemléki épületek, kivételt képezhetnek.

Az új szabvány hozzájárulhat ahhoz, hogy a napelemes rendszerek telepítése vonzóbb és költséghatékonyabb legyen, hiszen a Bloomberg NEF adatai szerint a proaktív napelemes szabványok akár 8-11 százalékkal is növelhetik a megtérülést a retroaktív telepítésekhez képest. Az irányelv egyben segíti a lakosságot abban is, hogy megvédjék magukat a fosszilis energiaárak ingadozásaitól.

2023 végére az európai tetőtéri napelemek összkapacitása elérte a 170 gigawattot, és a várakozások szerint 2027-re ez a szám eléri a 355 gigawattot. 

Amennyiben tetszett a cikk, illetve más hasonló híreket is szívesen olvasna, itt lájkolhatja Facebook oldalunkat

Kapcsolódó anyagok:

A napenergia jövője: egy új innováció feleslegessé teheti a napelemeket

Forrás - A nyitókép csak illusztráció, forrás: Photo by Kindel Media: pexels

TOP 5