Skip to main content

A kép csak illusztráció (Forrás: Pixabay)

Új tesztek, amelyeket Franciaország legrégebbi napelemes rendszerén végeztek, kimutatták, hogy a napelemei még mindig olyan teljesítményértékeket nyújtanak, amelyek összhangban vannak a gyártók ígéreteivel. 

A francia Hespul szövetség 1991-ben alakult azzal a céllal, hogy létrehozza az első napelem-erőművet, amely csatlakozik a francia nemzeti hálózathoz. A Phébus 1 erőmű 1992. június 14-i, Ain megyében történt avatását követően a Hespul úgy döntött, hogy kibővíti tevékenységét, hogy népszerűsítse a fotovoltaikus technológiát Franciaországban, ahol akkoriban ez a technológia szinte teljesen ismeretlen volt.

hirdetés

A szövetség most bejelentette, hogy a rendszerből tavaly körülbelül 10 m²-nyi panelt, ami nagyjából 1 kW-nak felel meg, leszereltek, és a nemzetközi szabványoknak megfelelően egy sor tesztnek vetették alá őket, írja a PV Magazine.

A paneleket egy sötét szobában, kontrollált hőmérsékleten helyezték el, majd 1000 W/m² fényvillanásnak tették ki, hogy megmérjék a maximális pillanatnyi teljesítményüket. Ezt az értéket összehasonlították a gyári mérésekkel.

A teszteket a Franciaországban működő Certisolis tanúsító szervezet és a francia napelem-specialista Isowatt vállalati szponzorációja tette lehetővé, amelyek a panelek villanófényes tesztelését és leszerelését/összeszerelését végezték.

A tesztelések kimutatták, hogy a napelemek átlagosan még 31 év működés után is az eredeti teljesítményük 79,5%-át termelik. Egy korábbi, 11 évvel ezelőtti teszt során a panelek az eredeti teljesítményük 91,7%-át adták. „Ez az eredmény meghaladja a gyártók által ígért teljesítményt, akik azt mondták, hogy a panelek a teljesítményük 80%-át tartanák meg 25 év után” – mondta a Hespul.

A teljesítménycsökkenés átlagosan 20,5%, ami évi 0,66%-ot jelent 31 év alatt, és évi 1,11%-ot az elmúlt 11 évben. Ugyanazon modulok sorozatában két kategóriát figyeltek meg: egy része, amelynek teljesítménycsökkenése nagyon jelentős volt 20 év után (az összes telepített modul 1/3-a): 31 év alatt átlagosan 33,9%-os csökkenés, vagyis évi 1,09%. És egy másik, amelynek csökkenése összhangban maradt a 2012-es tesztekkel: 31 év alatt átlagosan 13%, vagyis évi 0,42%.

„Ezek az eredmények megerősítik a különböző tudományos tanulmányok által megállapítottakat” – folytatta a szövetség, mint például a svájci TISO-10 (TIcino SOlare) PV rendszer, amely 1982-ben csatlakozott a hálózathoz. A svájci rendszeren végzett tesztek kimutatták a teljesítmény különbségeit a modulok között, amit az eltérő gyártók által biztosított kapszulázó anyagokban található adalékanyagoknak tulajdonítottak.

Egy másik, újabb tanulmányt az Egyesült Államok Energiaügyi Minisztériumának Nemzeti Megújuló Energia Laboratóriuma (NREL) végzett, amely 1700 amerikai helyszínen összesen 7,2 GW teljesítményt vizsgált, és évi -0,75% körüli átlagos degradációt mutatott ki. Továbbá, egy másik kutatás, amely 4300 európai lakossági telepítésre összpontosított, különböző adatfeldolgozási módszereket alkalmazott. A módszerektől függően évi -0,36% és -0,67% közötti átlagos teljesítménycsökkenést állapítottak meg.

Amennyiben tetszett a cikk, illetve más hasonló híreket is szívesen olvasna, itt lájkolhatja Facebook oldalunkat

Kapcsolódó anyagok:

A napenergia jövője: egy új innováció feleslegessé teheti a napelemeket

Forrás - A nyitókép csak illusztráció, forrás: H. Hach képe a Pixabay -en.

TOP 5