Skip to main content

A kép csak illusztráció (Forrás: Pexels)

Az elmúlt hetek rendkívüli hőhullámai világszerte megdöntötték a hőmérsékleti rekordokat, különösen Ázsiában, ahol Irán és Japán egyes területein a hőmérséklet meghaladta a 40 °C-ot. 

Ez a tendencia egyre inkább aggodalomra ad okot, mivel a "normális" hőmérsékletek folyamatosan emelkednek, és a tudósok figyelmeztetnek, hogy nem elég alkalmazkodni a változásokhoz.

hirdetés

Ehelyett globális összefogásra van szükség a szén-dioxid-kibocsátás csökkentése érdekében, hogy elkerüljük a még súlyosabb klímaváltozási következményeket, írja a ScienceNews.

Ezzel együtt felmerül a kérdés, hogyan éljünk együtt az egyre forróbb időjárással? A légkondicionálás szerepe központi téma lett a klímaváltozással kapcsolatos vitákban.

Az Egyesült Államok Energiaügyi Minisztériuma szerint a légkondicionálás évente körülbelül 117 millió tonna szén-dioxidot bocsát ki a légkörbe. Világszinten ez az arány körülbelül 1.950 millió tonna évente, ami a globális üvegházhatású gázok kibocsátásának közel 4 százalékát teszi ki.

Ez az arány valószínűleg növekedni fog, ahogy a világ tovább melegszik. Az Egyesült Államok Energiaügyi Hivatala szerint 2020-ban (a legfrissebb adatok szerint) a légkondicionálás az amerikai otthonok teljes villamosenergia-fogyasztásának majdnem 20 százalékát tette ki (vagyis körülbelül 254 milliárd kilowattórát). Az amerikai kereskedelmi épületek esetében 2018-ban a hűtésre felhasznált energia az épületek teljes energiafelhasználásának körülbelül 18 százalékát tette ki, míg további 18 százalékot szellőztetésre, azaz a hűtött levegő mozgatására fordítottak.

Ezért aktív kutatások folynak annak érdekében, hogy hogyan lehetne hűteni az épületeket anélkül, hogy növelnénk az energiafogyasztást. Az egyik új javaslat például egy cikkcakk falterv, amely növelheti az épületek passzív radiatív hűtési képességét. Ez a technológia csökkentheti a falak hőmérsékletét, miközben a nap hőjének egy részét visszasugározza az űrbe olyan hullámhosszon, amelyet a Föld légköre nem nyel el.

Más megoldások

Az ilyen innovatív megoldások mellett a kutatások a napenergia felhasználását, az urbánus zöldterületek növelését és más stratégiákat is vizsgálnak, amelyekkel hűthetjük otthonainkat anélkül, hogy növelnénk a kibocsátásokat. Fontos, hogy továbbra is foglalkozzunk ezekkel a kérdésekkel, és közösen keressük a megoldásokat a Föld extrém hőmérsékleteinek kezelésére és a klímaváltozás hatásainak csökkentésére.

Amennyiben tetszett a cikk, illetve más hasonló híreket is szívesen olvasna, itt lájkolhatja Facebook oldalunkat

Kapcsolódó anyagok:

Annyi áram kell a Földnek, hogy továbbra is szükség lesz a szénerőművekre

Forrás - A nyitókép csak illusztráció, forrás: Photo by 형길 장: pexels

TOP 5