Skip to main content

A kép csak illusztráció (Forrás: Pixabay)

A Karlsruhei Technológiai Intézet (KIT) kutatói egy új, üveghez hasonló anyagot fejlesztettek ki, amely a Polimer-alapú Mikro-fotonikus Multifunkcionális Metamateriál (PMMM) névre hallgat. 

Ez az innovatív anyag áttetszőbb, mint a hagyományos üveg, és hatékonyabban tartja kívül a hőt, hozzájárulva a beltéri hőmérséklet csökkentéséhez. Az anyag radiatív hűtési mechanizmust alkalmaz, ami azt jelenti, hogy a hőt az űrbe vezeti, így a helyiségek hőmérséklete akár hat fokkal is alacsonyabb lehet, mint a külső levegőé, írja brg.com.

hirdetés

Az új anyag különleges tulajdonságai

- Radiatív hűtés: a PMMM anyag képes a napfényt visszaverve és a hőt az űrbe irányítva csökkenteni a beltéri hőmérsékletet.

- Áttetszőség: a hagyományos üvegnél áttetszőbb anyag lehetővé teszi a természetes fény bejutását anélkül, hogy a helyiségek túlmelegednének.

- Öntisztító felület: az anyag felszínén található apró piramisok megakadályozzák a szennyeződések lerakódását, mivel a vízcseppek egyszerűen legördülnek róla, eltávolítva a koszt.

Alkalmazási lehetőségek

Az új anyag sokféle felhasználási lehetőséget kínál, különösen az építészetben és az energiatakarékosság terén. A PMMM alkalmazásával épületek homlokzatait és ablakait is bevonhatják, ezáltal jelentősen csökkentve a hűtési költségeket és javítva a komfortérzetet.

Az öntisztító tulajdonság különösen hasznos lehet magas épületeknél, ahol a tisztítás bonyolult és költséges.

Kutatási és fejlesztési irányok

A kutatók további vizsgálatokat terveznek, hogy optimalizálják az anyag tulajdonságait és még hatékonyabbá tegyék a radiatív hűtési mechanizmust. Emellett az ipari alkalmazásokhoz szükséges skálázhatóságot is vizsgálják, hogy a PMMM anyag széles körben elérhetővé válhasson a jövőben.

Az innovatív PMMM anyag jelentős előrelépést jelenthet az energiahatékonyság és a környezettudatos építészet terén, hozzájárulva egy fenntarthatóbb jövő megteremtéséhez.

Amennyiben tetszett a cikk, illetve más hasonló híreket is szívesen olvasna, itt lájkolhatja Facebook oldalunkat

Kapcsolódó anyagok:

Szenzációs találmány, már egy ablakkal is felfűthető a lakás

Forrás - A nyitókép csak illusztráció, forrás: Purple Juice Graphics képe a Pixabay -en.

TOP 5