Skip to main content

A kép csak illusztráció (Forrás: Pixabay)

A globális olajfinomító kapacitás több mint 20 százaléka veszélyben, derül ki egy elemzésből, írja a Reuters. 

A globális olajfinomító kapacitás több mint egyötödét fenyegeti a bezárás veszélye - állapította meg a Wood Mackenzie energetikai tanácsadó cég csütörtökön közzétett elemzésében, mivel a benzin árrése csökken, illetve egyre nagyobb a nyomás a vállalatokkal szemben a szén-dioxid-kibocsátás csökkentésére.

hirdetés

A 465 elemzett finomító közül a tanácsadó cég szerint a 2023-as globális kapacitás mintegy 21 százalékát fenyegeti a bezárás veszélye. Európában és Kínában található a legtöbb magas kockázatú létesítmény, így mintegy 3,9 millió hordó/nap (bpd) finomítói kapacitás kerül veszélybe - állapította meg a Wood Mac a nettó árrés, a szén-dioxid-kibocsátás költsége, a tulajdonosi viszonyok, a környezetvédelmi beruházások és a finomítók stratégiai értéke alapján, illetve az ezen tényezők által készített becslés szerint.

A jelentés szerint 11 európai telephelyen található az összes nagy kockázatú üzem 45 százaléka. Az iparági szervezet, a Concawe adatai szerint 2009 óta mintegy 30 európai finomítót már bezártak, miközben közel 90 még mindig üzemel.

A bezárások sorozatát a közel-keleti és ázsiai új és összetettebb üzemek által támasztott verseny, valamint a COVID-19 világjárvány hatása idézte elő.

A Wood Mac elemzése szerint a kereslet csökkenésével és az Oroszországgal szembeni szankciók enyhülésével a benzin árrése az évtized végére várhatóan csökkenni fog, miközben a várhatóan bevezetésre kerülő szén-dioxid-adók is elkezdenek hatni.

A működési költségek olyan mértékben emelkedhetnek, hogy "a bezárás lehet az egyetlen lehetőség" - mondta Emma Fox, a Wood Mac vezető olaj- és vegyipari elemzője.

Eközben a nigériai Dangote hatalmas olajfinomítója véget vethet az Európából Afrikába irányuló, évtizedek óta tartó, évi 17 milliárd dollár értékű benzinkereskedelemnek, és ezzel nyomás alá helyezheti az európai finomítókat, amiket a fokozott verseny miatt már most is a bezárás veszélye fenyeget. A Dangote-finomító, amelynek kapacitása akár 650 000 bpd is lehet, januárban kezdte meg a termelést, de a Wood Mac elemzésében nem szerepelt.

A hét nagy kockázatú kínai telephely kis méretű független finomító. Az olykor "teafőzőknek" nevezett üzemekre szigorúbb kormányzati szabályozás vonatkozik, és versenyeznek a nagyobb integrált létesítményekkel, amelyek jellemzően állami tulajdonban vannak és összetettebbek. 

Amennyiben tetszett a cikk, illetve más hasonló híreket is szívesen olvasna, itt lájkolhatja Facebook oldalunkat

Kapcsolódó anyagok:

2030-ban a MOL már alig fog üzemanyagot értékesíteni?

A Shell 1000 benzinkutat tervez eladni 2 éven belül

Akár már 2 éven belül hiánycikk lehet a kőolaj?

Forrás - A nyitókép csak illusztráció, forrás: Thomas H. képe a Pixabay -en.

TOP 5