Skip to main content

Az elektromos autók gyenge hatótávolságuk miatt egyelőre csak városban jelentenek jó alternatívát, azaz olyan környezetben, ahol rendszerint csak keveset kell menni, és elég, ha a kocsit naponta csak egyszer (éjszaka) töltjük fel. Javában zajlanak ugyanakkor az olyan fejlesztések, amelyek az autók hatótávolságát igyekeznek minél nagyobbra nyújtani; evidens, hogy a gyártók egyre nagyobb kapacitású akkumulátorokban gondolkodnak, de Japán más alternatívákat is fejleszt, köztük olyanokat is, amelyek a hatótávolságot gyakorlatilag végtelenre növelik.

Ez utóbbi kategóriába olyan megoldások tartoznak, amelyek az autókat folyamatosan töltik – a Toyohashi Egyetem kutatói pedig éppen most tettek egy hatalmas lépést afelé, hogy idővel az ilyen rendszerek is valósággá váljanak.

A mérnököknek sikerült ugyanis 10 cm-es betontömbön keresztüljuttatniuk elektromos áramot, amelyet a másik oldalon autókerékbe épített receptorok „fogtak” be. A technológia segítségével 60 wattnyi energiát sikerült vezeték nélkül továbbítani, ami persze messze nem elég egy autó meghajtásához (ennek kb. a százszorosára lenne szükség), kezdetnek viszont nem rossz.

A kutatóknak emellett még azt is meg kell oldaniuk, hogy valahogyan kétszeresére növeljék a hatótávolságot – és persze az sem árt, ha a hatékonyság terén sikerül jó eredményt, kb. 80 százalékos hatásfokot elérni.

A technológia fejlesztésében résztvevő kutatók egyelőre nem tudták megmondani, hogy mikorra várható egy olyan prototípus elkészítése, amely éles körülmények között is bemutatkozhat – de valószínűleg mindez még odébb van, mert ahhoz, hogy a rendszert a való életben is ki lehessen próbálni, nem elég az energiatovábbítási rendszert megalkotni, kellenek még hozzá kompatibilis autók illetve, nem utolsó sorban, egy olyan útszakasz is, amelynek legfelső (kopó)rétege alá beépítik a töltőegységeket.

Forrás: TechOn

Forrás: http://www.geeks.hu/hirek/120710_energiatovabbitas_betonon_keresztul

TOP 5