Skip to main content

 

Kínai tudósok olyan rizsfajtát tenyésztettek ki, amely jól fogadja a sós vizes elárasztást is. Kínában 65 ezer négyzetkilométeren szeretnék termeszteni, ha sikeres lesz a program, 80 millió ember táplálását oldhatná meg.

Közel egy éve fejlesztették ki kínai kutatók a tengervizet is toleráló rizsfajtát, és immár megvolt az első, kísérleti aratás is.

A Sárga-tenger partján

A hatalmas program Kína második legnépesebb tartományában, a kelet-kínai Santungban indult. A Csingtao Tengeri Rizs Kutatási és Fejlesztési Központ egy 10 milliós metropoliszban található, amely a Sárga-tenger partján fekszik.

Magát a tengeri rizst sok különböző fajtából nemesítették és a legnagyobb érdeme, hogy képes a sós, szikes, lúgos, tengeri lápos területeken is megteremni és bírja a sós vizet, ami már csak azért is fontos, mert a világ jelentős részén nem csak a tengervíz, de a belvizek, vagy akár a talajvíz jelentős része is erősen sós.

Hatalmas tervek

Amennyiben a program a tervek szerint halad, akkor hamarosan kétharmad Magyarországnyi területen, egészen pontosan 65 ezer négyzetkilométeren indulhat el a termesztés, amely akár 30 millió tonnával is növelheti a kínai rizsmennyiséget és ez 80 millió embernek jelenthet táplálékot.

Ez a legfontosabb kaja

A rizs (latinul Oryza sativa) a világ legfontosabb élelmiszere, sokkal több embernek alapétele, mint a gabonafélék, a kukorica, illetve a burgonya.

Rendkívül tápláló étel, 100 gramm rizsben 79 gramm szénhidrát található. A világtermelés 500 milliárd kilogramm évente, vagyis a bolygó 7,5 milliárd fős népességével számolva évente átlagosan mindenki 66,7 kilogramm rizst fogyaszt el.

Mindez azonban nem egyenletes, Magyarországon például csak 4 kilogramm az átlagos fogyasztás, vagyis az adat mögött az áll, hogy ahol alaptáplálék a rizs, ott egy felnőtt ember 150 kilót is megeszik évente, ahol pedig nem a rizs a fő eledel, ott egy-két nagyságrenddel kisebb a fogyasztás.

Forrás 

TOP 5