Skip to main content

Talán már nem is várat magára oly soká, hogy ezt a kijelentést valamely hazai áruházunkban halljuk az éppen ott vásárló háziasszonytól. Belgiumban ugyanis már kapható az az eledel, ami rovarokból is készült.

Legalábbis erről számolt be a minap az euronews. A rovarétrenddel korábban már több alkalommal foglalkoztunk mi is, de ezen hírek arról még nem számoltak be, hogy bármely termék már kapható lenne Európában.

Ázsiában az "ami mászik, ehető is" elv érvényesül, így az étlapon sok országban szerepelnek a sütött vagy más módszerrel elkészített rovarok, bogarak. Európában, ezen belül Magyarországon azonban nem divat az ízeltlábúak ekként történő fogyasztása, de az élelmezéssel foglalkozó tudósok szerint nem is ez az egyöntetű cél. 

A feldolgozott, különben sok fehérjét tartalmazó rovarliszt elsősorban takarmányként hasznosítható, hisz egyes állatok, pl. a disznó ezt az élelmiszert is éppúgy megeszi, mint mást, pl. a hallisztet. A rovarliszt ugyanakkor közvetlenül emberi fogyasztásra is alkalmas lehet, hozzákeverhető húspogácsákhoz, hamburgerekhez, virslikhez, a megoldások száma "végtelennek" tűnik. A tudósok szerint így már könnyebben fogyasztható.

Hogy miért környezetbarát pl. a marha vagy a disznótenyésztéshez képest a bogár és lárvagyártás, arról már hírt adtunk korábban. Kétéve írt cikkünk még azzal számolt, hogy egy-két évtized még biztosan kell az élelmiszergyártásnak ahhoz, hogy a specifikus termékek a boltokba kerüljenek. Úgy látszik azonban, a Föld nem tud várni, sok az éhes száj. 

Ennek ellenére maradunk annál az angol közmondásnál, miszerint "a puding próbája az evés". Amíg nem próbáltuk, milyen az íze, áradozhatnak róla bárhogy. Kiindulópont azonban már most is adott. A boltban forgalmazott termékről, az azzal kapcsolatos belga vásárlói véleményekről itt lehet videót megtekinteni.

Forrás

Kép

 

TOP 5