Skip to main content

A tavalyi év egyik divattémája volt a konténeres krumplitermesztés, egészen fantasztikus hozamokról számoltak be egyes hobbikertészek: 50 kiló termény fél négyzetméteren, ráadásul kapálás nélkül… Túl szép, hogy igaz legyen?

(Szerkesztő megjegyzése: Nemrég mi is közöltünk egy cikket (http://utajovobe.eu/hirek/elelmezes/2728-a-helytakarekos-krumplitermeszteshez-eleg-1-m2-is), mely hírt adott a "könnyű" termesztési módszerről. Mivel kapott kritkát ez az anyag, gondoltuk, úgy korrekt, ha leadjuk a cáfolaltot, így mindenki eldöntheti vagy kipróbálhatja, kinek van igaza...)

A krumplitorony készítése:

  1. Dróthálóból hengert készítünk, és belülről szalmával kibéleljük.
  2. 10 cm vastag földet szórunk a henger aljára, ebbe elültetünk néhány szem vetőburgonyát, majd 10 cm földdel betakarjuk.
  3. Amikor a krumpli növekedni kezd, és elérte a 20 cm-es magasságot, megmagasítjuk a szalmabélést és újabb 10 cm földet szórunk a hengerbe.
  4. Ezt ismételjük, amíg a krumpli növekszik: tízcentinként töltögetjük, hasonlóan a hagyományos termesztésben alkalmazott feltöltéshez.
  5. Virágzásig bőségesen, utána mérsékelten öntözzük. Ha sárgulni kezdenek a levelek, szüntessük be az öntözést. (A toronyra eső természetes csapadékvizet is vegyük számításba.)
  6. A szezon végén fordítsuk fel a tornyot, és takarítsuk be a fél mázsa krumplit…

Elejétől kezdve kicsit gyanús volt a történet: ha valóban ilyen mennyiséget lehet termelni fél négyzetméteren, akkor a profik vajon miért nem ezzel a módszerrel dolgoznak? Nos, most eljött az igazság pillanata. A tavalyi divathullám hatására beállított rengeteg krumplitorony gazdája, miután felfordította a tornyot és felszedte a krumplit, most becsapva érzi magát – ugyanis siralmas eredmények születtek. Néhányan nyilvánvalóan elrontották az öntözést, vagy rossz volt az időjárás – de általános tapasztalat, hogy a leggondosabb művelés mellett is alig hoz a módszer annyit, mint azonos alapterületen a hagyományos módon ültetett krumpli. Nincsenek csodák…

Az viszont az eljárás javára írandó, hogy kapálni nem kell, mert nincs mit, és a krumpli felszedése is könnyebb, mintha ásni kellene.

Kapcsolódó anyagok:

One Hundred Dollars a Month: How to Build a Potato Tower

One Hundred Dollars a Month: Can Your Grow Potatoes in Trash Cans?

Forrás: http://kertkultura.net/szemle/50-kilo-krumpli-fel-negyzetmeteren-egesz-eves-csaladi-mennyiseg-egy-teraszon

TOP 5