Skip to main content

minőségi éhezés táplálkozási piramis

Kedves Olvasó! Egy rövid felmérésre szeretnélek meghívni, melynek tárgya összefügg a címmel, de ennél többet elöljáróban nem mondhatok. A feladatod az lenne: sorolj fel tíz olyan meleg ételt, melyet havonta egyszer biztosan ebédelsz! Erre adok pár percet, aztán mehet tovább a cikkolvasás.

Jó példa a minőségi éhezésre

1.       Négy évszak pizza

2.       Spenótfőzelék pirított szalonnával

3.       Túrós csusza

4.       Párolt csirkemell rizzsel, kertész salátával

5.       Disznópörkölt krumplival, savanyú káposztával

6.       Túróval töltött gomba kukoricasalátával

7.       Paradicsomos káposzta

8.       Rakott krumpli (kolbász, krumpli, főtt tojás) szilvabefőttel

9.       Rakott brokkoli (brokkoli, rizs, darált hús) uborkasalátával

10.   Túrós, kakaós palacsinta epres öntettel

Rossz példa a minőségi éhezésre

1.       Négy évszak pizza

2.       Gombás pizza

3.       Mexikói pizza

4.       Lucskos káposzta konzerv jól felmelegítve

5.       Túrós tészta

6.       Mákos tészta

7.       Sajtos tészta

8.       Rakott krumpli

9.       Krumplifőzelék

10.   Csirkefasírt (gyorsfagyasztott) krumplipürével

Nos, a jó példában található ételek alapanyagai biztosítják számodra a szükséges szénhidrátot, de rost- és vitamintartalmuk is jelentős, és változatos hozzávalókat tartalmaznak. A rossz példában felsorolt ebédek ugyanarra a két-három alapanyagra épülnek, egyszerű szénhidrátban tobzódnak, de vitamintartalmuk elenyésző. Ezért csak azt éred el velük, hogy jól felmegy a vércukorszinted ebéd után, egy óra múlva pedig újra éhes vagy. Ráadásul minőségi éhezést folytatsz, hiszen a vitaminok és ásványi anyagok kimaradtak a főétkezésedből.

Mi a minőségi éhezés?

A mennyiségi éhezéssel ellentétben – amely a szegény országokra jellemző, ahol nincs élelem – a minőségi éhezést folytatók sokat esznek és bőségesen el vannak látva táplálékkal, ez azonban nem elégíti ki a szervezet vitaminigényét, gyakorlatilag csak egyszerű szénhidrátokból áll. Aki például rendszeresen gyorséttermekben ebédel, vagy állandóan tésztát eszik, az könnyen a minőségi éhezők egyre gyarapodó klubjában találhatja magát. A minőségi éhezésnek pedig számos komoly következménye lehet: vitamin- és ásványi anyag hiány, fáradékonyság, töredező körmök és haj, hajhullás, feszültség, romló fogak, fogínygyulladás, és persze a jó öreg elhízás, hogy csak a leggyakoribbakat említsem. A minőségi éhezés és az egyoldalú táplálkozás közé tehát gyakorlatilag egyenlőségjelet lehet tenni.

Mire van szüksége a szervezetnek?

táplálkozási piramis

Az itt látható táplálkozási piramis nem csak a szervezet számára szükséges élelmiszereket, hanem azok egymáshoz viszonyított arányát is jól szemlélteti. Alapvető élelmiszernek számítanak a pékáruk, kenyér, gabonafélék, és nagyon fontos, hogy ezek minél nagyobb arányban készüljenek teljes kiőrlésű gabonából! A teljes kiőrlésű termékek megemésztése hosszabb időt vesz igénybe, az éhségérzet később jelentkezik ezek elfogyasztása után, rosttartalmuk miatt pedig a bélműködés egészségéhez is hozzájárulnak.

Következő lépcsőként a zöldségek és gyümölcsök jönnek, hiszen ezek tartalmazzák a fontos vitaminokat, ásványi anyagokat. Rosttartalmuk szintén nagyon fontos a megfelelő emésztéshez. Ne legyen olyan étkezés a napodban, amelyhez nem fogyasztasz zöldséget vagy gyümölcsöt! Reggelihez a zöldségek, ebédhez vagy desszert helyett a gyümölcsök, estére pedig ismét a zöldségek ajánlottak.

A piramis felső harmadában egyenrangú helyen szerepelnek a tejtermékek és a húsok, halak. Próbálj meg minden nap fogyasztani tejet, kefirt, joghurtot vagy sajtot, hogy a megfelelő kalciumbevitelt biztosítsd! (A mostanság elterjedt paleolit étrend ellenzi a tejtermékeket, de a sajt ott is megengedett.) A hússal pedig igazából nem az a baj, hogy sokat eszünk belőle, hanem az, hogy mindig olyan köretet választunk hozzá, amely egyszerű szénhidrátból áll (krumpli, fehér rizs, tészta). Törekedj változatosabb kísérőket használni: párolt zöldség, barna rizs, bulgur, kuszkusz –  ezek ma már könnyen beszerezhetők, és táplálóbbak, mint a megszokott köretek!

A piramis legtetején az édességek találhatók. Mint alapíz, fontos a szervezetnek az édes is, de nagyon kell vigyázni, mert talán ez a legveszélyesebb kategória. A csokiról – vagy inkább a kakaóról –  manapság egyre inkább feltételezik, hogy sok áldásos hatással bír. A cukros, színes mázas, értéktelen sütik, cukorkák viszont a fogak romlásán kívül komoly függőséget és elhízást okozhatnak, jobb kerülni őket, vagy minimálisra csökkenteni a fogyasztásukat!

Amennyiben tetszett a cikk, illetve más hasonló híreket is szívesen olvasna, itt lájkolhatja FB oldalunkat

Kapcsolódó anyagok: 

Forrás - A nyitókép csak illusztráció, forrás: pixabay

 

TOP 5