Skip to main content

 

Egy 17 éves bristoli fiatalnál végletes vitaminhiány alakult ki, miután évek óta nem evett mást, csak hasábburgonyát, csipszet és fehér kenyeret. Felvágottat és sonkát is csak néha fogyasztott.

A meg nem nevezett fiú először 14 éves korában járt a háziorvosánál a mostani látás- és hallásvesztéshez vezető tüneteivel. Akkor fáradékonynak érezte magát, illetve romlani kezdett a hallása.

A tesztek pedig B12-vitamin-hiányt mutattak ki nála. Vitaminpótlást írtak fel neki, de ő nem szedte a tablettákat, és a szegényes táplálkozásán sem javított.

ESETE ARRA VILÁGÍT RÁ, HOGY A FEJLETT NYUGATI TÁRSADALMAKBAN SEM ISMERETLEN A VÉSZES ALULTÁPLÁLTSÁG, CSAK EZ NEM KALÓRIAHIÁNYBAN, HANEM A TÁPLÁLKOZÁS ELÉGTELEN MINŐSÉGÉBEN JELENTKEZIK ÁLTALÁBAN.

Három évvel később már a bristoli szemészeti klinikára szállították be, mivel látása olyannyira leromlott, hogy gyakorlatilag megvakult.

A kezelőorvosa elmondta, hogy kizárólag olajos krumplin és kenyéren élt, gyümölcsöket és zöldségeket gyakorlatilag soha nem fogyasztott.

Ő ezt azzal magyarázta, hogy bizonyos ételek íze, textúrája elviselhetetlen undort vált ki belőle. Csak a sült krumplit és a csipszet képes megenni – saját értékelése szerint.

Az újból elvégzett laborvizsgálatok szerint nemcsak B12-, de egyéb vitaminhiánya is van, emellett fontos ásványi anyagok és nyomelemek, például réz és szelén sem volt elegendő mennyiségben a szervezetében.

Mára a fiú látásvesztése elérte azt a szintet, hogy Nagy-Britanniában vaknak minősül. Valamennyi perifériás látása ugyanakkor maradt, így tud egyedül közlekedni. A család elmondta, hogy azért nem tűnt fel nekik előbb a probléma, mert alultápláltsága nem okozott testsúlybeli eltéréseket:

A FIÚ NEM VOLT SOHA TÚLSÚLYOS VAGY SOVÁNY.

A mélyben azonban súlyos problémák sejlenek fel, amelyek a gyermek állapota mellett a család vétkességére irányíthatják figyelmünket.

Az érintett fiatalember nagyon nagy eséllyel autizmussal élő, ilyen típusú szelektív evés ugyanis náluk szokott előfordulni. Ugyanakkor van az ügynek egy nagyon komoly gyermekvédelmi vonatkozása, ha autizmussal élő ez a fiatalember, ha nem - hívta fel a figyelmünket Mészáros Gergely gyermek és ifjúságpszichiáter.

- "Itt súlyos elhanyagolásról van szó, olyan nincs, hogy a szüleinek nem tűnik fel, hogy a táplálkozása elégtelen! Lehet, nem tudnak rajta nagyon türelmes és kitartó munkával sem változtatni, de ha így van, kutya kötelességük - akár orvosi segítséget igénybe véve - gondoskodni a megfelelő ásványi anyag és vitaminbevitelről."

Independent )

Forrás - A nyitókép csak illusztráció, forrás: pixabay

TOP 5