Skip to main content

Az Amerikai Egyesült Államok politikai és gazdasági egyedülállósága egyre inkább háttérbe szorul. Ezzel egy időben a területileg és népességileg a világ ötödik legnagyobb államának számító Brazília világgazdasági szerepe folyamatosan növekszik. A fejlődést azok a mutatók is alátámasztják, miszerint a dél-amerikai ország a tavalyi év végén megelőzte Nagy-Britanniát a gazdasági sorrendben, ezzel immár hatodik a világon.

A természeti kincsekben gazdag ország gazdasága az elmúlt évtizedben felfelé szárnyal. Brazília elképesztő ütemű befektetések célpontja lett, a brazil multinacionális vállalatok az építőiparban, a textiliparban és az autóiparban is megjelentek. A jelenlegi gazdasági válságban pedig kifejezetten a globális és regionális szinten rendkívüli eredményeket hoz. A dél-amerikai ország mellett azonban Oroszország, India és Kína rohamos gazdasági és politikai fejlődésével szintén ellensúlyozhatja a nyugati egyeduralmat.

Az OzoneNetwork csütörtöki Egyenlítő c. adásának vendége Lehoczki Bernadett, a Budapesti Corvinus Egyetem Nemzetközi Tanulmányok Intézetének adjunktusa szerint a dél- amerikai országban az elmúlt évtizedekben 20 millió egyént sikerült kiemelni a szegénységből. Az ösztöndíj program segítségével valóra válhatott az a korábbi álom, hogy az oktatás már nem csak a gazdagok kiváltsága. Brazília másik érdekessége, hogy a népesség több mint felét a 29 évnél fiatalabbak teszik ki.

Ha esetleg nem tudja megnézni az OzoneNetwork Televízió adását, megtekintheti a filmet a csatorna http://ozonenetwork.hu/ozonenetwork/o3/20120402-egyenlito-113-adas-brazilia.html wboldalán.

OzoneNetwork Televízió

www.utajovobe.eu honlapunk hírei rendszeresen megjelennek az OzoneNetwork Televízió hétköznap este 10-kor kezdődő, és másnap 9-kor ismétlődő Egyenlítő című műsorában.

Mivel Brazília feltörekvő új hatalom, érdemes elolvasnia kapcsolódó cikkeinket, hazánkban ugyanis kevés a hír e dél-amerikai országról.

Oktatási Segédlet/Energetika/Az olajalapú társadalmak problematikája
Miért is jó az ökoturizmus? – Globalizáció – Fenntarthatóság
Parancsol egy szöcskeburgert vagy egy bogártacot?
Délre üldözi az embereket a válság

TOP 5