A Greenpeace ma bemutatott tanulmánya (1) bizonyítja, hogy a nagy közismert ruházati márkák (2) termékeinek mosásakor veszélyes vegyi anyagok jutnak a vizeinkbe. Ezek a toxikus anyagok a folyóinkba, a tavainkba és a tengerekbe jutva még károsabb, a hormonrendszert károsító anyagokká bomlanak.

A Greenpeace kutatás – tudomásunk szerint a világon először – kimutatta, hogy a textilgyártás során használt veszélyes vegyszer-csoport, az ún. nonil-fenol-etoxilátok (vagy NPE-k) (3) a hagyományos mosási körülmények között kimosódnak a ruhából (4). A kutatás szerint például Ralph Lauren vagy a Calvin Klein vásárlók tudtukon kívül még azokban az országokban is szennyezik a vízbázisokat, ahol a szóban forgó toxikus anyagok használatát már korlátozták, betiltották.

Simon Gergely, a Greenpeace közép-kelet-európai vegyianyag-szakértője elmondta: „A március 22-i Víz Világnapja előtt nem árt szembenézni azzal, hogy nem csak vízhez való hozzáférés jelent egyre nagyobb problémát mind több ember számára, hanem az is, hogy a ruhaipar zavartalanul szennyezi vizeinket. Holott ma már minden adott ahhoz, hogy az ágazat a mérgező vegyszerek kiváltásával áttérjen a veszélytelen anyagok használatára.”

 „A ruhákon keresztül csak az Európai Unió vizeibe évente több száz tonna kerül az itt egyébként már betiltott vegyszerekből. A szóban forgó nonil-fenol-etoxilátok lebomlásuk során még veszélyesebb anyagokká válnak, a vízbe és a táplálékláncba kerülve rongálják a hormonháztartást, a hím halak elnőiesedéséért viselt felelősségük már bizonyított.” - tette hozzá Simon Gergely.

A Greenpeace 2011-ben kétszer vizsgálta a témát: az egyik jelentés a nagy ruházati és sportruházati vállalatok kínai beszállítói által kibocsátott veszélyes anyagokat vizsgálta (6), a másik tanulmány pedig a 15 legnagyobb divatmárka ruháiban és cipőiben található nonil-fenol-etoxilátokkal (NPE) foglalkozott (7). A Greenpeace jelentések arra szólították ezeket a nagy világcégeket, hogy 2020-ra teljes mértékben hagyjanak fel a veszélyes anyagok használatával. A felhívás hatására eddig a Nike, az Adidas, a Puma és a kínai Li-Ning, valamint a H&M és a C&A divatcégek (8) tettek nyilvános kötelezettségvállalásokat.

Mivel globális problémáról van szó, a Greenpeace arra szólítja fel a nagy márkák képviselőit, hogy csatlakozzanak a szervezet Detox nevű kezdeményezéshez (8). Az eddig csatlakozott vállalatoktól pedig követelik a zöldek, hogy mihamarabb tűzzenek ki világos és ambiciózus rövidtávú határidőket a legveszélyesebb vegyi anyagok kiiktatására.

 

Jegyzet

  1. A riport magyar nyelvű vezetői összefoglalója elérhető: http://greenpeace.hu/up_files/1332240549.pdf
  2. A  vizsgált cégek listája: Kappa, Converse, Puma, Abercrombie & Fitch, Nike, Youngor, Ralph Lauren, Calvin Klein, Adidas, H&M, G-Star RAW
  3. Az NPE-k a textilgyártás során használt vegyi anyagok. A szennyvízkezelés csak felgyorsítja a mérgező NP-é való átalakulást. További információ a “Dirty Laundry II”http://www.greenpeace.org/dirtylaundry2.pdf  (12. oldal) és a “Dirty Laundry” www.greenpeace.org/dirtylaundry (51. oldal) jelentés
  4. A mintákból 12 sima ruházat volt, míg kettőn műanyag matrica is volt.  Ezen termékekben korábban márt talált a Greenpeace NPE-ket, Dirty Laundry - Hang out to dryhttp://www.greenpeace.org/dirtylaundry2.pdf 
  5. NP-k és NPE-k használata már be van tiltva ruházati cikkek gyártása során az EU-ban, az USA-ban és Kanadában Az EU-ban az NP/NPE-k kibocsátása döntően az importált termékek mosásából származik. 
  6. A Kiteregetjük a szennyest (Dirty Laundry) jelentés elérhető: www.greenpeace.org/dirtylaundry
  7. A Kiteregetjük a szennyest 2 (Dirty Laundry - Hang out to dry) jelentést elérhető:http://www.greenpeace.org/dirtylaundry2.pdf 
  8. Eddig hat cég csatlakozott a Greenpeace Detox-kampányához:


Forrás: Humusz
Kép: http://lordofdesign.com/sport-vector/

TOP 5

Ne maradjon le
egy hírről sem

utajovobe.eu
Rendszerezett a fenntartható fejlődés oktatásához is felhasználható tudás. Segíti az oktatók környezeti nevelésének beépítését az oktatott tantárgyakba.

Copyright © 2011 Fenntartható fejlődés gyakorlati szemmel - Útajövőbe.eu. Minden jog fenntartva.
Weboldal programozás, karbantartás SelfMed.pro. Villám tárhely Szerver.eu