Skip to main content

Ha gázzal főz, szellőztessen! De miért is olyan fontos ez?

Tanulmányok sora mutatott már rá arra, hogy sok esetben a beltéri légszennyezettség miatt nagyobb fokú légszennyezettségnek vagyunk kitéve otthonainkban, mint a szabadban, még a nagyvárosban is.

A műanyagok, számítógépek, bútorokhoz használt enyvek, és a főzés során levegőbe kerülő szennyezőanyagok mind-mind potenciális veszélyforrások. De miért veszélyes, ha gázzal főzünk?

Sok szakács jobban szereti a gáztűzhelyeket, mint azok alternatíváit. A nagy teljesítményű égőkkel ellátott „professzionális” tűzhelyek és főzőlapok népszerűsége talán a gulyásleves elkészítését is szórakoztatóbbá teszik, ám a nagy teljesítményű égők több szennyeződést is bocsátanak a levegőbe. Ezt nagyon fontos felismerni, és megfelelően szellőztetni a konyhát akár egy ablak, akár egy páraelszívó segítségével. Az Oregon State University egy új tanulmánya azt javasolja a szülőknek - akik gáztűzhelyen főznek és ezalatt a gyermekeik is a közelükben vannak - hogy mindenképp szellőztessenek, miután a tanulmány kimutatta, hogy összefüggés van a gáztűzhelyen való főzés, szellőztetés és az asztma, az asztmatikus jellegű tünetek és a krónikus bronchitis között.

„Azokban az otthonokban, ahol gáztűzhelyt használnak szellőztetés nélkül, az asztma és a köhögés, zihálás előfordulási gyakorisága magasabb, mint azokban az otthonokban, ahol szellőztetés mellett főznek.” – mondja Ellen Smit, az Oregoni Egyetem Közegészségügyi Intézetének docense, a tanulmány egyik szerzője. 

Minden gyermek szüleinek szellőztetnie kellene, ha gáztűzhelyt használ”, mondja.

A kutatók nem azt mondják, hogy a gáztűzhely használata szellőztetés nélkül légzőszervi problémákat okoz, de a tanulmány tisztán kimutatja azt, hogy összefüggés van az asztma megléte és a szellőztetés között, mondja Smit. További kutatások szükségesek még arra vonatkozóan, hogy az összefüggést megértsék, beleértve azt is, hogy vajon a gáztűzhelyek szennyezőanyag kibocsátása okozhat-e vagy súlyosbíthatja-e a gyerekkori asztmát, mondja a kutató. 

Az asztma a leggyakoribb krónikus gyermekkori betegség, és a becsült adatok szerint az amerikai háztartások 48 %-ában használnak gáztűzhelyet. Köztudott, hogy a gáztűzhelyek hatással vannak a beltéri légszennyezettség szintjére és a kutatók szerették volna jobban megérteni a kapcsolatot a gáztűzhely-használat, és az eközbeni szülői magatartás, ill. a légzési problémák között, mondja Eric Coker, a közegészségügyi intézet doktorandusza, a tanulmány társszerzője.

Eredményeik szerint azoknál a gyermekeknél, akik olyan házban élnek, ahol szellőztetnek vagy páraelszívót használnak gázzal való főzés közben, 32 %-kal kevesebb valószínűséggel alakult ki asztma, mint azoknál a gyermekeknél, ahol főzés közben nem szellőztetnek. A szellőztetett konyhával rendelkező lakásokban élő gyermekek ugyanakkor 38 %-kal kevesebb valószínűséggel kapnak krónikus hörghurutot és 39 %-kal kisebb arányban köhögnek vagy lélegeznek nehezen. A tanulmány kimutatta azt is, hogy a tüdőkapacitás értéke, ami fontos biológiai előjelzője az asztmának, sokkal jobb volt azok között a lányok között, akiknek szülei szellőztetnek a gáztűzhely használata közben.

Ugyan a gáztűzhelyek nem bocsátanak annyi szennyezőanyagot a levegőbe, mint a korábbi kályhák, amelyek még ma is a világ népességének mintegy felét veszélyeztetik. Ám ennek ellenére tudnunk kell, hogy gáztűzhely használatakor jelentősen megemelkedik a levegőben lévő szén-monoxid és a nitrogén-oxidok koncentrációja. Egy spanyol tanulmány szerint ez nem csak a légzőszervi problémák kialakulására jelent potenciális kockázatot, hanem a gyermekek szellemi képességeit is káros irányban befolyásolhatja. Ha gáztűzhellyel rendelkezünk, igyekezzünk lecsökkenteni a főzési időt, például fedő használatával, ne mulasszunk el szellőztetni közben, és ha tehetjük – és épp tűzhelyvásárlás előtt állunk - , akkor olyat válasszunk, amely nem szennyezi a beltereink egyébként is túlszennyezett levegőjét.

Forrás

A kép csak illusztráció

TOP 5