Skip to main content

A mangán, a fluorid, a klórpirifosz, az évtizedek óta betiltott DDT rovarirtó, a tetraklór-etilén nevű oldószer és az égéskésleltető polibrominált difenil-éterek alkalmazása összefügghet a gyermekek idegrendszeri fejlődési zavaraival, állapította meg egy új amerikai kutatás. A vizsgálat egy 2006-os tanulmány folytatása – írja az MTI.

"Figyelemzavartól, megkésett fejlődéstől és gyenge iskolai teljesítménytől szenvednek ezek a gyermekek, és valószínűnek tűnik, hogy az ipari vegyszerek számlájára írhatók a tünetek" - mondta Philippe Grandjean, a Harvard közegészségügyi karának kutatója, a tanulmány egyik szerzője.

A mangánt a csökkent intellektuális képességekkel és a mozgáskészség zavaraival, az oldószereket a hiperaktivitással és az agresszív viselkedéssel hozták összefüggésbe, bizonyos rovarirtók pedig a gondolkodás fejlődését hátráltathatják.

Grandjean és kutatótársai azt jelezték, hogy a felfedezett vegyszereknél sokkal több méreg is részt vehet az idegfejlődési és viselkedési zavarok "néma járványának" terjesztésében.

Forrás

Kép

TOP 5