Skip to main content

A gyomirtás minden kerttulajdonos számára örök téma. Kínkeserves munkával eltüntetik a gazt, ám a szívós növények hamar új erőre kapnak. Aki nem szívesen használ vegyszereket, annak segít a „takarásos módszer”.

A vegyszermentes gyomirtás előtt számítsa ki az érintett területméretét, s vásároljon egy ilyen nagyságú vastag fekete fóliát. (Barkácsáruházakban, gazdaboltokban mindig kapható.) Ezek után a gyomtalanítani kívánt területet szórja be trágyával, és bőségesen öntözze be. Ezzel minden életfeltételt – jó talaj, sok víz – megadunk a gyomnövényeknek, kivéve egyet: a fényt. Ezt a célt szolgálja a fekete fólia, amivel egyszerűen letakarjuk az egész területet. Így a gyomnövények a kedvező életfeltételek miatt csírázásnak indulnak, és csak nőnek és nőnek, de hiába. A fólia alatt nem kapják meg a nélkülözhetetlen fényt, így egy idő után egyszerűen „kifogy belőlük a szufla”, tartalékaik elfogynak, és elpusztulnak. A fólia nemcsak elzárja a fény útját, de még a meleget is begyűjti. Ha rásüt a nap, akkor közel 50 fokos meleg is lehet alatta. Ez a magas hőmérséklet pedig nemcsak kipusztítja a gyomokat, de még a magokat is megöli. Persze ne felejtsük el a fóliát kövekkel, fémpálcákkal vagy más nehezékkel rögzíteni, mert egy nagyobb szél könnyen felkaphatja az egészet. 

A módszer hátulütője csak az, hogy elég időigényes, és nem is túl esztétikus egy nagy fekete fóliát nézegetni a kertünkben hat-hét hétig, mert ennyi kell ahhoz, hogy a gyomok garantáltan kiéhezzenek. Cserébe azonban egy teljesen gyom- és vegyszermentes területet kaptunk, ahova bátran ültethetünk paradicsomot vagy más zöldségeket. 

Ha nem szeretnénk, hogy a gyomtalanítandó terület ilyen sokáig kihasználatlan maradjon, azt is megtehetjük, hogy a talajra leterített fekete fóliát csak a kultúrnövények helyén kilyukasztjuk. Fontos, hogy a kialakított lyuk kör alakú legyen, más alakzatok könnyedén továbbszakadnak szeles időben. Ráadásul, a fekete fólia melegen tartja a talaj felszínét, s a víz is nehezebben párolog el az így letakart felszínről. A gyomok pedig csak a növényeink töve körül tudnak előtörni, ahonnan könnyebb kiirtani, mint a sorok közül.

Nagyjából ugyanezt az eredményt érjük el, ha fólia helyett kartonlapokat használunk. Olyan papírt válasszunk, amely nincsen megfestve, és nincsen rajta ragasztószalag sem. Ebben az esetben is alaposan locsoljuk be a területet, majd a kartont terítsük le, és ismét öntözzünk. Ezúttal viszont a tetejét szórjuk be földdel, komposzttal vagy trágyával. Itt is alkalmazhatjuk azt a trükköt, hogy egy ültetőkanállal kivágjuk a kartonpapírunkban a palánták helyét. Így körülötte a gyomok nem tudnak kinőni, mert a karton nem engedi, viszont a kultúrnövényhez átszivárognak a tápanyagok. Ennek a módszernek a nagy előnye a másikkal szemben, hogy itt a papír szép lassan le is bomlik, tehát még szemét sem keletkezik a műveletből. A letakart felületek méretének pedig csak a beszerezhető kartonok száma szabhat határt. 

Green Team

Forrás: http://www.borsonline.hu/cikk.php?id=46062

TOP 5