Skip to main content

A kozmetikumok és a tisztítószerek lecserélése után, egyedül a fogkrém maradt a háztartásunkban, ami nem saját készítésű. Ezt is lecserélhetjük azonban, ha fogport, azaz Zeolitot használunk. Nagyon egyszerű és hatékony, nagyszerűen fehérít, nem mar, mint a szódabikarbóna. Hogyan is kell használni?

A nedves fogkefét kell a fogporba mártani és azzal fogat mosni. Nem habzik, de mint tudjuk, nem a hab tisztít. Fél pohár langyos öblítővízbe szoktunk 1-2 csepp mentaolajat csepegtetni, így a frissesség is biztosított.

Persze ez a módszer nem olyan kényelmes, mint a tubusos fogkrémek használata. Természetesen nem hagyott nyugodni a dolog, és addig agyaltam, amíg ki nem találtam, hogyan is készíthetnék egy olyan pasztaszerű valamit, amit a megszokott módon a fogkefénkre kenhetnénk.

Íme a recept:

Hozzávalók:

Elkészítés:

  1. 1 evőkanál lenmagot 1 dl vízzel zselésítünk (felfőzünk).
  2. Leszűrjük és a gélt hagyjuk langyosra hűlni
  3. Belekeverünk 1 teáskanál xilitet (nem csak az ízesítés miatt fontos, hanem azért is, mert az 5 szénatomos szerkezetét a baktériumok nem képesek lebontani, így nem tudnak kialakulni a fogszuvasodást előidéző savak) és addig keverjük, ameddig teljesen fel nem oldódik. 
  4. Teáskanalanként elkezdjük hozzáadagolni a zeolitot, egészen addig, ameddig krémszerű állagot nem kapunk.
  5. A végén belecsepegtetünk 1 csepp teafaolajat és 15 csepp mentaolajat. Természetesen itt is figyeljünk arra, hogy az olajaink tiszták, természetesek legyenek! 
  6. A xilit és a menta mennyiségét a saját ízlésünknek megfelelően alakíthatjuk. Az eredmény barnászöld, enyhén édeskés-mentás, nem habzó, ám tökéletesen tisztító és frissítő krém, amit hűtőben kell tárolni.

Ez az adag napi 4-5 fogmosással elfogy, mielőtt megromlana.

(Akit érdekel a cikk első része, kattintson ide: http://utajovobe.eu/hirek/vegyszer/2765-meregmentes-fogpaszta-recept)

Sikeres fogkrém készítést kívánunk!

Forrás: http://antalvali.com/boszorkanykonyha/kenheto/fogkrem-fogpor-hazilag/mentas-fogkrem-hazilag.html

TOP 5