Skip to main content

Elegem lett a mérgezett fogkrémekből és egy-két verziót már elkészítettem a saját, gyógyhatású pasztákból. Ez a mai tényleg nagyon finomra sikerült, ezért meg is osztom veletek. A legtöbb hozzávalóból elvileg mindenkinek van otthon, ha mégsem, érdemes a kamra tartalmát újragondolni és -alakítani.

EZ A PASZTA TERMÉSZETES, EGÉSZSÉG- ÉS KÖRNYEZETBARÁT. ILLATOS, BÁZIKUS!

HOZZÁVALÓK:
-Növényi glicerin (webáruházak), vagy növényi olaj/zsír *** Szerepe: konzisztencia javító
-Szódabikarbóna (webáruházak, gyógyszertár) *** Szerepe: mechanikai dörzsanyag, lúgosító- és fertőtlenítőanyag, fogkőoldó
-Só (TISZTA, nem káliumozott, nem NORBI, stb. Legyen Himalája, vagy Tengeri só!!!) *** Szerepe: mechanikai dörzsanyag, fertőtlenítő, antimikrobiális,összehúzó anyag
-Kaolin avagy fehéragyag (gyógyszertár, web) *** Szerepe: mechanikai finom dörzsanyag
-Választott illóolajak *** Szerepe: Fertőtlenítő, keringésserkentő, illatosító, agyféltekéket harmonizáló
-Propolisz *** Szerepe: gyulladáscsökkentő, antibaktericid, sebgyógyító

AZ ELKÉSZÍTÉS MENETE, MENNYISÉGEK

Összekeverünk:
3 kiskanál szódabikarbonátot
3 kiskanál kaolinnal
1 kk előzőleg kávéőrlőn finomra porított szicíliai tengeri sóval
Hozzáadunk:
3-4 kk glicerint,
30 csepp alkoholban oldott propoliszt
Ezekkel az anyagokkal alaposan pasztává dolgozzuk a porokat. Cseppentünk még hozzá:
9 csepp illóolajat kedved szerint

Az összetevőket alaposan dolgozzuk egybe. Alkohollal fertőtlenített üveg, vagy műanyag tégelyben tároljuk. Tetszés szerint őrölt szárított herbákkal is kiegészíthetjük a pasztát. Zsálya, rozmaring, borsosmenta, kakukkfű…
Ebben a pasztában bors, grapefruit és fahéj illóolajat használtam. A mirrha illóolajat kifejezetten szájproblémákra ajánlják. Jó segítség lehet az eukaliptusz, a zsálya és a bazsalikom illóolaj.

Aromaterápiás illóolajak alkalmazása felettébb hasznos, mivel javítják a fogíny, a fogágy mikrokeringését, fertőtlenítik a fogüreget, csillapítják az esetleges gyulladásokat. Kissé sós íze lesz, de ennyi áldozatot érdemes meghozni az egészségünk érdekében. Ha ez az alternatíva nem kínál számodra megoldást, a DABUR márkájú fogkrémeket ajánlom. Méreganyagok terén érdemes az antalvali.com honlapon nézelődni, addig, amíg “szimatra” fel nem ismered, melyik termék használható, s melyiktől érdemes távol maradni.

Nem közismert, viszont tudományos tény, hogy a bőrön át kétszer olyan könnyen szívódnak fel a veszélyes anyagok, mint a tápcsatornán keresztül. Van egy olyan mondás, hogy “biztonságosabb lenne a kozmetikumainkat megenni, mintsem magunkra kenni” Ennek az az oka, hogy az elfogyasztott táplálék egy része a kiválasztódás során kiürül a szervezetből. Ezzel szemben nagyon sok anyag, amit a krémekkel és a különböző kozmetikai anyagokkal viszünk fel a bőrünkre, a káros anyagokat olyan molekulaszerkezetben tartalmazza, hogy közvetlenül a véráramba tudnak hatolni (megdöbbentő, de nagyon sok kutatás bizonyította ezt a tényt is mégsem történt semmi). Ráadásul ilyen szempontból a bőrnyálkahártya a legaktívabb, hisz itt turbó gyorsasággal szívódik fel minden (lásd a nyelv alá való szívgyógyszerek, lázcsillapítók, görcsoldó kúpok stb.). Gondolj csak bele, mit tud művelni veled egy fogkrém, ami káros anyagot tartalmaz!!! Pl. Sodium Laureth (Lauril) Sulfate-ot, ami az egyik (általam is) legkárosabbnak tartott adalék anyag. Vagy triclosant, ami elvileg 2005 óta tiltólistás, mégis találtam még a minap is olyan fogkrémet forgalomban, amely tartalmazta ezt a káros, rákkeltő anyagot.

NAGYON AJÁNLOTTAN KERÜLENDŐ ANYAGOK

1. Sodium Lauryl Sulfate (SLS)
Sodium Laureth Sulfate (SLES)
Ammonium Lauryl Sulfate (ALS)
Ammonium Laueth Sulfate (ALES)
Rákkeltő, bőrizgató, nyálkahártya károsító, mérgező hatásukon kívül súlyos kárt okoznak a szervezetnek azzal a funkciójukkal is, hogy a bőr és a szervezet első számú védelmi vonalát – a bőrfelszíni emulziót – kíméletlenül és maradéktalanul leoldják a bőrről, megfosztva ezáltal a bőrimmunrendszerétől. Ezen vegyületek “áldásos” tevékenységének köszönhető az a bizonyos száraz, húzódó érzés, a bőrallergiák nagy része, a korai bőröregedés és a – sajnos már csecsemőkorban is jelentkező – ekcéma.

2. A fogkrémek számos, lassan ható mérget tartalmaznak, mint például a szaharin, a mesterséges színezékek és ízesítők (mind potenciális rákkeltők). Ám a legaggasztóbb továbbra is az, hogy minden tubus fogkrémünk halálos adag fluoridot tartalmaz. Míg Európában a fluoridtartalmú fogkrémeket egészségesnek kiáltják ki a reklámokban, az Egyesült Államokban az Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatal (Food and Drug Administraton, FDA) előírja, hogy a csomagoláson fel kell tüntetni az egészségügyi kockázatokra vonatkozó figyelmeztetéseket, valamint azt az információt, hogy a fogkrém lenyelése esetén a helyi toxikológiai intézethez kell fordulni. A Skandináv országokban és a volt Szovjetunió területén törvények korlátozzák a használatát, fogkrémekben való alkalmazása tilos.

SIKERES PASZTAKÉSZÍTÉST KÍVÁNUNK!

Forrás: http://erintesem.hu/meregmentes-fogpaszta-recept/

TOP 5