Eldobható kultúrában élünk. Menjünk el egy boltba, és nézzünk jól körül. Mennyi áru van műanyagba csomagolva? Sajnos a petroleum alapú műanyagok szinte örökké tartanak. Tehát rövid élettartamú árukat hosszú élettartamú anyagokba csomagolnak, hogy elfogyasszuk a csomagolt árut, és eldobjuk a csomagolást.

Ez az eldobálós hozzáállás egy viszonylag új attitüd, amit anyáink és nagyanyáink még nem ismertek. Ők még újrahasznosítható vagy elbomló anyagokba csomagoltak mindent, mint üveg, fém vagy papír. Ez a “nincs a kocsimban, a lakásomban vagy az irodámban, tehát nem létezik” tipusú világlátás megfojtja a természetet.

Sajnos azonban a kár ennél közelebbre hatol. A műanyagokból származó kémiai anyagok utat találnak a testünkbe is. Egy biológiai katasztrófa lehetősége minden egyes eldobott műanyag tartóval növekedik.

A plasztifikátorok, mint például a BPA (bisphenol-A, népszerű védőréteg a konzervdobozok belsején, fogtömőanyag és többek között papírpénzekben használatos) az embrionális fejlődés folyamatát zavarja meg, továbbá szívmegbetegedésekhez és a rák kialakulásához köthető. Az erre tesztelt emberek 95%-ában veszélyes mennyiséget találtak. BPA kiszivárog a konzervdobozokból a levesszerű ételekbe és a szénsavas italokba. Orvosi kutatások azt találták, hogy azok a akiknek magas a BPA tartalom a vizeletében kétszer olyan eséllyel szenvednek érszűkületben és koszorúér megbetegedésben, mint akiknél alacsony a BPA mennyiség. A BPA megzavarja a hormonháztartást. Sőt egy állatkísérlet azt biznyította, hogy a kromoszómákat károsítja és a petesejt fejlődésébe is beleszól, ami spontán vetéléshez, születési rendellenességek és down kórhoz vezethet. Miután a fogyasztók egyre tudatosabban kerülik a BPA tartalmú árukat, sok gyártó azt hírdeti a termékein, hogy BPA-t nem tartalmaz. Ez így is van, de gyakran csupán egy másik bisphenol-ra váltottak, a bisphenol-S-re, BPS-re, ami hasonló mértékben mérgező, mint a BPA.

A másik mérgező műanyag csoport a phthalat-ok. Ezek úgy funkcionálnak, mint a plasztifikátorok. A vinyl padlótól a mosószeren, a ragasztókon, a levegő frissítőkön, samponokon át, az esőkabátig szinte mindenhol ott vannak. Még a gyerekjátékokban is. Ez olyan fajta kémiai anyag, ami a férfiakat nőiesíti. Leginkább fiú csecsemőknél genitáliás anomáliákat okozhat, melyek aztán néhány generáción keresztül örökölhetők. Továbbá allergiákat okoz, aszmát, autizmust, beleszól a genetikai fejlődésbe, és prosztata bántalmakhoz vezet. (Prosztata bántalmak természetes gyógyítására remek gyakorlatokat és tanácsokat ad Tóth Lívia egészségtan tanár és Aviva oktató a blogomon. Klikkelj ide, ha érdekel: masodiksziv.blogspot.be )

Mikor a Nike európai design központjában dolgoztam Hollandiában, és az osztályom által tervezett ruhák gyártatásáért voltam felelős, nagyon figyelnünk kellett rá, hogy csak olyan festéket fogadjunk el a gyáraktól, ami nem tartalmaz phthalate-ot. Van tehát egy bizonyos mértékű tudatosság bizonyos termékekben, ami persze eléggé kivételes, hiszen drága.

Nem lehet abban bízni, hogy a rengeteg eldobott műanyag a természet, a növények és az állatok problémája marad csupán.

Az óceánokban található szemét 90%-a műanyag. Miért? Mert a műanyag szinte az egyetlen szemét, ami nem bomlik le a többihez hasonlóan, hanem fény hatására lassan apróbb darabokra törik, de 500-1000 évre van szüksége ahhoz, hogy teljesen eltűnjön. És ezalatt a halak, madarak és a tengeri élőlények szervezetébe jut. A legnagyobb úszó műanyag sziget a Csendes Óceánon lebeg, kétszer akkora, mint Texas. Lehetetlen ezeket teljesen eltakarítani.

Mi is felelősek vagyunk ezért a szemétért! Gondoljunk erre minden egyes műanyagba csomagolt áru megvásárlásakor, és próbáljuk újrahasznosítani azokat a műanyag tárgyakat, amiket már megvettünk. Itt van pl egy jó ötlet ahhoz, hogyan lehet erős kötelet fonni naylon zacskókból. 

 Akinek hasonló jó ötlete támad, ossza itt meg velünk, hogy minél többen megvalósíthassuk!

Forrás: http://naturahirek.hu/muanyag-kerulhet-az-eteleinkbe/

TOP 5

Ne maradjon le
egy hírről sem

utajovobe.eu
Rendszerezett a fenntartható fejlődés oktatásához is felhasználható tudás. Segíti az oktatók környezeti nevelésének beépítését az oktatott tantárgyakba.

Copyright © 2011 Fenntartható fejlődés gyakorlati szemmel - Útajövőbe.eu. Minden jog fenntartva.
Weboldal programozás, karbantartás SelfMed.pro. Villám tárhely Szerver.eu