Fenntartható fejlődés gyakorlati szemmel

b_700_700_16777215_00_images_resized_plastic-debris.jpgEldobható kultúrában élünk. Menjünk el egy boltba, és nézzünk jól körül. Mennyi áru van műanyagba csomagolva? Sajnos a petroleum alapú műanyagok szinte örökké tartanak. Tehát rövid élettartamú árukat hosszú élettartamú anyagokba csomagolnak, hogy elfogyasszuk a csomagolt árut, és eldobjuk a csomagolást.

Ez az eldobálós hozzáállás egy viszonylag új attitüd, amit anyáink és nagyanyáink még nem ismertek. Ők még újrahasznosítható vagy elbomló anyagokba csomagoltak mindent, mint üveg, fém vagy papír. Ez a “nincs a kocsimban, a lakásomban vagy az irodámban, tehát nem létezik” tipusú világlátás megfojtja a természetet.

Sajnos azonban a kár ennél közelebbre hatol. A műanyagokból származó kémiai anyagok utat találnak a testünkbe is. Egy biológiai katasztrófa lehetősége minden egyes eldobott műanyag tartóval növekedik.

A plasztifikátorok, mint például a BPA (bisphenol-A, népszerű védőréteg a konzervdobozok belsején, fogtömőanyag és többek között papírpénzekben használatos) az embrionális fejlődés folyamatát zavarja meg, továbbá szívmegbetegedésekhez és a rák kialakulásához köthető. Az erre tesztelt emberek 95%-ában veszélyes mennyiséget találtak. BPA kiszivárog a konzervdobozokból a levesszerű ételekbe és a szénsavas italokba. Orvosi kutatások azt találták, hogy azok a akiknek magas a BPA tartalom a vizeletében kétszer olyan eséllyel szenvednek érszűkületben és koszorúér megbetegedésben, mint akiknél alacsony a BPA mennyiség. A BPA megzavarja a hormonháztartást. Sőt egy állatkísérlet azt biznyította, hogy a kromoszómákat károsítja és a petesejt fejlődésébe is beleszól, ami spontán vetéléshez, születési rendellenességek és down kórhoz vezethet. Miután a fogyasztók egyre tudatosabban kerülik a BPA tartalmú árukat, sok gyártó azt hírdeti a termékein, hogy BPA-t nem tartalmaz. Ez így is van, de gyakran csupán egy másik bisphenol-ra váltottak, a bisphenol-S-re, BPS-re, ami hasonló mértékben mérgező, mint a BPA.

A másik mérgező műanyag csoport a phthalat-ok. Ezek úgy funkcionálnak, mint a plasztifikátorok. A vinyl padlótól a mosószeren, a ragasztókon, a levegő frissítőkön, samponokon át, az esőkabátig szinte mindenhol ott vannak. Még a gyerekjátékokban is. Ez olyan fajta kémiai anyag, ami a férfiakat nőiesíti. Leginkább fiú csecsemőknél genitáliás anomáliákat okozhat, melyek aztán néhány generáción keresztül örökölhetők. Továbbá allergiákat okoz, aszmát, autizmust, beleszól a genetikai fejlődésbe, és prosztata bántalmakhoz vezet. (Prosztata bántalmak természetes gyógyítására remek gyakorlatokat és tanácsokat ad Tóth Lívia egészségtan tanár és Aviva oktató a blogomon. Klikkelj ide, ha érdekel: masodiksziv.blogspot.be )

Mikor a Nike európai design központjában dolgoztam Hollandiában, és az osztályom által tervezett ruhák gyártatásáért voltam felelős, nagyon figyelnünk kellett rá, hogy csak olyan festéket fogadjunk el a gyáraktól, ami nem tartalmaz phthalate-ot. Van tehát egy bizonyos mértékű tudatosság bizonyos termékekben, ami persze eléggé kivételes, hiszen drága.

Nem lehet abban bízni, hogy a rengeteg eldobott műanyag a természet, a növények és az állatok problémája marad csupán.

Az óceánokban található szemét 90%-a műanyag. Miért? Mert a műanyag szinte az egyetlen szemét, ami nem bomlik le a többihez hasonlóan, hanem fény hatására lassan apróbb darabokra törik, de 500-1000 évre van szüksége ahhoz, hogy teljesen eltűnjön. És ezalatt a halak, madarak és a tengeri élőlények szervezetébe jut. A legnagyobb úszó műanyag sziget a Csendes Óceánon lebeg, kétszer akkora, mint Texas. Lehetetlen ezeket teljesen eltakarítani.

Mi is felelősek vagyunk ezért a szemétért! Gondoljunk erre minden egyes műanyagba csomagolt áru megvásárlásakor, és próbáljuk újrahasznosítani azokat a műanyag tárgyakat, amiket már megvettünk. Itt van pl egy jó ötlet ahhoz, hogyan lehet erős kötelet fonni naylon zacskókból. " target="_blank">Ideklikkelve a youtube-on lévő kisfilmhez jutsz. Akinek hasonló jó ötlete támad, ossza itt meg velünk, hogy minél többen megvalósíthassuk!

Forrás: http://naturahirek.hu/muanyag-kerulhet-az-eteleinkbe/