Skip to main content

Ha egyszerűen és természetes anyagokból szeretnél kedvesednek, párodnak borotválkozás utáni „arcszeszt” készíteni, talán segít az alábbi 1-2 recept. Mielőtt elkezdenéd, eláruljuk, hogy ezek az otthon készült borotválkozás utáni készítmények nem produkálják azt az illatot, amit esetleg a párod megszokott az évek során.

Ennek oka pedig roppant egyszerű: az üzletben kapható márkás termékek nagy részének illatanyaga szintetikus, azaz laboratóriumban előállított. Mi pedig jobban szeretjük a természet nyújtotta illatokat. Ha Te is így gondolod, akkor íme:

Általános recept

Hozzávalók:

50 ml aloe vera gél
50 ml desztillált víz
1 evőkanál propolisz tinktúra
1 evőkanál növényi glicerin
1 evőkanál alkohol
40 csepp illóolaj (tetszés szerinti illattal)
Friss illathoz javasolt illóolaj: cédrus, fenyő, cirtomfű.
Férfiasabb illatkompozícióhoz kísérletezz a szantál, rózsafa, ylang-ylang, pacsuli-citrom kombinációjával.

Elkészítése:

Az illóolajokat feloldjuk az alkoholban, és félretesszük. Összekeverjük az aloe gélt és a desztillált vizet. Jól összerázzuk, majd hozzáöntjük a propoliszt és az illóolajos alkoholt. A propolisz és az aloe elég nyerő párosítás, de ha valakinek a párja érzékeny a propolisz illatára, lehet csökkenteni a mennyiséget. Ki is lehet hagyni a propoliszt, de akkor a fertőtlenítés érdekében több alkoholt tegyünk bele.

Recept zsíros, pattanásos bőrre

Hozzávalók:

1 dl vodka vagy tiszta alkohol
2 szárított babérlevél
1 teáskanál szegfűbors
2 evőkanál rum
1 rúd fahéj (törött darabokra)
narancs illólaj

Elkészítése:

Keverjük össze a hozzávalókat egy üvegben és jól zárjuk le. Tartsuk az üveget sötét, hűvös helyen 2 hétig. Két hét után szűrjük le, öntsük egy dekorüvegbe és meglepetésként helyezzük párunk piperepolcára.

Recept zsíros bőrre

Hozzávalók:
1 evőkanál szárított levendula
1 csésze alkohol
1 teáskanál őrölt szegfűszeg
1 evőkanál glicerin
1 teáskanál szárított rozmaring

Elkészítése:

Tegyük egy tálba az alapanyagokat és keverjük össze. Ezután öntsük át egy üvegbe és tegyük hűtőbe 3-4 napig. Naponta rázzuk össze a keveréket, majd a 4. nap után szűrjük le és kész a bőrnyugtató, édes-fanyar illatú arcszesz.

Forrás: http://richpoi.com/cikkek/eletmod/arcszesz-hazilag-termeszetes-anyagokbol.html

TOP 5