Fenntartható fejlődés gyakorlati szemmel

A kép csak illusztráció.  A nyugat-európai fogyasztóvédők és zöldek a légfrissítők betiltását követelik - nálunk sok terméket nem ellenőriznek. Allergiakeltő és mérgező anyagokat bocsátanak a levegőbe a kellemetlen szagok elnyomására szolgáló levegőillatosítók, dezodorok, aromagyertyák - azaz apránként mérgezik az emberi szervezetet.

Legalábbis erről írt a közelmúltban a Que choisir című francia fogyasztóvédelmi lap. Az újság 35 illatosító termék tesztelése alapján megállapította, hogy egy sem tekinthető közülük ártalmatlannak vagy veszélytelennek.

Valamennyi ilyen készítmény kimutathatóan mérgező, egyesek kifejezetten rákkeltőek, mások "csak" allergiás tüneteket idéznek elő. "A felmérés eredménye egyenesen riasztó, kevés túlzással azt mondhatnák, hogy az ilyen szerek környezetében a lélegzetvétel öl" - jelentette ki a vizsgálat adatait értékelve Alain Bazot, a francia fogyasztók szövetségének elnöke.

A fogyasztóvédelmi szövetség akkor követelte, hogy az egészségkárosítónak talált készítmények árusítását a jövőben tiltsák be valamennyi nagyáruházban, illetve kötelezően címkézzék fel a "rákkeltő" vagy "allergiát előidéző" figyelmeztetéssel. A felhívást követően a Monoprix áruházlánc többféle - vanília-, orchidea- és tömjénillatot árasztó - készítményt vont vissza árukínálatából.

Egy amerikai vizsgálat az ózonnal keveredő légfrissítők káros hatásaira világított rá. A városi szmogban jelentkező ózon általában szellőztetéskor kerül a lakásba, és különösen a konnektorba dugható elektromos illatosítók párájával összekeveredve lehet veszélyes. A keveréknek ugyanolyan a hatása, mint a szmognak, csak sokkal intenzívebb: fejfájást, légzési problémákat, súlyos esetben pedig daganatos betegségeket okozhat.

Az olasz fogyasztóvédők most ugyancsak a háztartási illatosítók kiskereskedelmének azonnali betiltását követelik, azt állítva, hogy a forgalomban lévő légdezodorok nem felelnek meg a környezetvédelmi előírásoknak, irritáló, allergiát okozó és rákkeltő anyagokat tartalmaznak. A CODACONS fogyasztóvédelmi szervezet nyilatkozata egy európai szintű tanulmány és vizsgálat eredményeire hivatkozik. Hétfőn egy torinói bíróságon keresetet is beadnak, a légfrissítő szerek kereskedelmének azonnali betiltását kérve. Az olasz fogyasztóvédők emellett az illetékes olasz miniszterekhez is felhívást intéztek a veszélyesnek tartott termékek forgalmazásának betiltásáért.

Magyarországon még nem készült vizsgálat a légfrissítők egészségügyi hatásairól, ugyanakkor a hazai piacokra ugyanazok a gyártók szállítanak, amelyek a nyugati teszteken fennakadtak. A helyzet idehaza annyival rosszabb, hogy nálunk lényegesen nagyobb az olyan (jórészt távol-keleti, illetve megállapíthatatlan forrásból származó) készítmények aránya, amelyek semmilyen hatósági ellenőrzésen nem estek át - írja a Népszabadság.

Forrás: http://www.mtv.hu/modernkepmesek/cikk.php?id=12465