Skip to main content

A kép csak illusztráció (Forrás: Pixabay)

A legújabb kutatások szerint a hulladéklerakók jelentős mennyiségű mérgező "örökkévaló vegyi anyagot" (PFAS) bocsátanak ki a levegőbe, ami komoly egészségügyi és környezeti kockázatot jelent. 

A PFAS vegyületek széles körben használtak különböző ipari és fogyasztói termékekben, és nehezen bomlanak le, ami miatt hosszú távon jelen vannak a környezetben és az élő szervezetekben, írja a ScienceNews.

hirdetés

PFAS vegyületek és egészségügyi kockázatok

A PFAS vegyületek az emberi szervezetben felhalmozódhatnak, és különböző egészségügyi problémákat okozhatnak, beleértve a rákot, a máj- és szívproblémákat, valamint az immun- és fejlődési rendellenességeket. A legújabb kutatások kimutatták, hogy a hulladéklerakókban található szerves anyagok lebomlása során keletkező gázok és szivárgások jelentős mennyiségű PFAS-t tartalmaznak.

A hulladéklerakók és a PFAS kibocsátás

A hulladéklerakókban felhalmozott szerves anyagok lebomlása során keletkező gázok és folyadékok jelentős mennyiségű PFAS-t tartalmazhatnak. Egy 2020-as tanulmány szerint a vizsgált hulladéklerakók 95%-ában találtak PFAS-t, és összesen 63 különböző PFAS vegyületet azonosítottak. Ezek a vegyi anyagok nemcsak a levegőbe kerülhetnek, hanem a talajba és a vízbe is beszivároghatnak, jelentős környezeti és egészségügyi kockázatot jelentve a környező közösségek számára.

Elégtelen szabályozás, javasolt intézkedések

Jelenleg a hulladéklerakók üzemeltetői csak minimális szabályozási követelményeknek kell megfeleljenek a PFAS kezelésében. Az EPA (Környezetvédelmi Ügynökség) most kezdi frissíteni a szövetségi szabványokat a PFAS kibocsátások kezelésére, de sok régebbi vagy inaktív hulladéklerakóban nincsenek megfelelő védelmi intézkedések.

Szűrők telepítése

A kutatók javasolják a PFAS szűrők telepítését a hulladéklerakókban, és speciális, veszélyes hulladékok kezelésére tervezett hulladéklerakók létrehozását. Emellett fontos lenne, hogy a PFAS-t tartalmazó hulladékok kezelésére szigorúbb előírásokat dolgozzanak ki, hogy megvédjék a közösségeket a mérgező anyagokkal való érintkezéstől. 

Források: Science News, Environmental Working Group, Phys.org.

Amennyiben tetszett a cikk, illetve más hasonló híreket is szívesen olvasna, itt lájkolhatja Facebook oldalunkat

Kapcsolódó anyagok:

Befejeződhet az európai szemétszállítás a szegény országokba

Forrás - A nyitókép csak illusztráció, forrás: Pasi Mäenpää képe a Pixabay -en.

TOP 5