Skip to main content
Hofskirkja templom Izland

A kép csak illusztráció (Forrás: Wikimedia)

Első megtekintésre tán furcsa építészeti megoldásnak tűnhet a zöld gyeppel borított épület egy, a kontinensen élő ember számára. 

A Szent Kelemen előtt tisztelgő Hofskirkja templom mégis létezik, Izlandon, Hof faluban épült, írja a termeszeti.hu.

hirdetés

Az épület, mely ma is fogadja a hívőket, az utolsó olyan templom volt a XIX. század végén, mely a régi építészeti stílusban épült a szigeten.

Falai vastagok, ahogy látható az alábbi videón, kőből emelték, melyek stabillá és biztonságossá tették az épületet, amire a zord időjárás miatt nagy szükség mutatkozott régen és mutatkozik ma is.

Az épület tetejét az ott lakók kőlapokkal fedték le, mely felület ad otthont a zöld gyepnek.

A templomot történelmi műemlékként tartják nyilván, egyben temetőként is funkcionál, 5 ilyen épület ismert még Izlandon.

A vikingek a zöld gyeppel borított házakat a vaskor óta építették a szigeten, a XX. századi modern építészet beköszöntéig igen elterjedtek voltak.

A technológia reatíve egyszerű volt

Az épületek tetejére fakereteket helyeztek el, majd betakarták gyeppel. A technológia nem csak egyszerű volt azonban, hanem abszolút környezetbarát is, elsődleges ugyanakkor a védelmi funkció volt, hisz a vikingek így tudták csak megóvni az értékeiket, illetve az állataikat.

Mára sajnos szinte teljesen eltűnt az ősi gyakorlat, pár mesterember foglalkozik csak ezen épületek építésével, legfőképpen a tudás megőrzése, átadása céljából.

Izland mellett Norvégiában, a Feröer-szigeteken, sőt, Skóciában is találkozhatunk fűvel benőtt háztetőkkel.

Amennyiben tetszett a cikk, illetve más hasonló híreket is szívesen olvasna, itt lájkolhatja Facebook oldalunkat

Kapcsolódó anyagok:

Csak egy ház áll a zöld szigeten

Forrás - A nyitókép csak illusztráció, forrás: By Ira Goldstein - Own work, CC BY-SA 3.0, wikimedia

TOP 5