Skip to main content
erdő stressz séta kutatás

A kép csak illusztráció (Forrás: Pixabay)

Mindannyian tudjuk, hogy a városban élni stresszes lehet

Mivel azonban a világ lakosságának fele ilyen településeken él, ezek egyre nagyobbak, zajosabbak és zsúfoltabbak lesznek. Mindez viszont valószínűleg jóval több stresszt is jelent jóval több ember számára.

hirdetés

Egy új tanulmány

Egy új tanulmány szerint azonban létezik ellenszer: a természetben töltött idő nagy változást hozhat, még akkor is, ha csak egyetlen órát tesz ki.

A kutatók már évtizedek óta kutatják a mentális egészségi különbségeket a vidéki és városi környezetben élők között. Egyre nyilvánvalóbb, hogy a természethez közeli környezetben eltöltött idő pszichológiai előnyökkel járhat, csökkentheti a stresszt és a negatív érzelmeket. Mindazonáltal a természet ezen hatásainak idegi hátterét egyelőre kevéssé ismerjük.

AZ AMYGDALÁT, MINT AZ AGY STRESSZFELDOLGOZÁSBAN RÉSZT VEVŐ RÉSZÉT ÉRINTŐ VIZSGÁLATOK KIMUTATTÁK, HOGY AZ KEVÉSBÉ AKTIVÁLÓDIK A VIDÉKI TERÜLETEKEN ÉLŐ EMBEREKNÉL A STRESSZ SORÁN, MINT A VÁROSLAKÓKNÁL.

Sonja Sudimac idegtudományi kutató és a Molecular Psychiatry szaklapban publikált tanulmány vezető szerzője azonban nem világos, hogy ténylegesen a természet okozta-e ezt, vagy esetleg más tényezők is közrejátszanak.

A KUTATÓK EZÚTTAL EGY EGYEDÜLÁLLÓ KÍSÉRLETET TETTEK ANNAK KIDERÍTÉSÉRE, HOGY A TERMÉSZETBEN TÖLTÖTT IDŐ KÖZVETLENÜL CSÖKKENTI-E A STRESSZREAKCIÓINKAT, ÉS HA IGEN, AKKOR HOGYAN

Körülbelül 60 önkéntest toboroztak, akiket megkértek egy MRI-vizsgálatra. A tudósok ezután több teszt során követték nyomon az amygdala aktivitását, hogy megmérjék a résztvevők stresszszintjét.
Az alapmérések megállapítása után véletlenszerűen megkérték néhányukat arra, hogy tegyenek egy harvan perces sétát akár a városban, akár az erdőben. A résztvevők ezután visszamentek a laboratóriumba, ahol megismételték a képalkotó teszteket.

AZ ERDŐBEN JÁRÓKNÁL KIVÉTEL NÉLKÜL CSÖKKENT STRESSZSZINTET TAPASZTALTAK, MÍG A VÁROSI ÚTVONALON SÉTÁLÓKNÁL NEM VOLT KIMUTATHATÓ VÁLTOZÁS AZ AMYGDALA AKTIVITÁSÁBAN.

Ezek az eredmények a szakemberek szerint azt mutatják, hogy a természetben eltöltött idő csökkentheti az idegi aktivitást, de arra is utalnak, hogy nem maga a séta, hanem a természetben eltöltött idő okoz javulást.

- Kimutattuk, hogy az amygdala aktivizációja csökkent a természeti sétát követő stresszes feladatok során, míg a városi mozgás után ugyanolyan maradt

írták a kutatók a most publikált tanulmányban, amit a ZME Science online tudományos lap idéz.

– Ez határozottan a természet üdvözítő hatása mellett érvel, szemben a várossal, amely további stresszfaktorokat okozhat.

A tanulmány így megerősítette a tervezési politikák fontosságát a városokban elérhető zöldterületek kialakításában, hogy azok javítsák a lakosság mentális egészségét és általános jólétét.

Amennyiben tetszett a cikk, illetve más hasonló híreket is szívesen olvasna, itt lájkolhatja FB oldalunkat

Kapcsolódó anyagok:

Hogyan gyógyítanak a fák?

Forrás- A nyitókép csak illusztráció, forrás: Joe képe a Pixabay -en.

TOP 5